Ønsker seg flere mannlige kollegaer

Aldri før har det vært flere søkere til sykepleierutdanningen enn i år. Men selv om utdanningen er populær, ser det ut til at det fortsatt blir få menn å se i hvite kjortler på høgskolene til høsten.

trives veldig godt som sykepleierstudent i Oslo. Han tar studiene seriøst og er blitt valgt som leder i sykepleierstudentenes studentråd på Pilestredet HiOA. Foto: Regine Anthonessen

Pilestredet 32: Det moderne bygget tilhører Høgskolen i Oslo og Akershus og huser skolens helsefag-­elever. Med en stor kantine, grønne lyseffekter og kunst på veggene er dette et av skolens vakreste bygg. I resepsjonen henger det en tavle full av ark. Flere av arkene er jobbannonser, og arbeidsgivere som etterlyser en sykepleier. Det gjenspeiler behovet vi har for helsepersonell i samfunnet som stadig er økende. For førsteårsstudent Daniel Hunstad Singh (19) var det flere grunner til at han endte opp akkurat her.

– Moren min døde av kreft da jeg var 11 år. Under hennes sykdom så jeg hvor viktig helsepersonellet er, og hvor viktig det er at de har kompetanse. Selv har jeg en religiøs bakgrunn som gjorde det naturlig for meg å velge sykepleien. Jeg er en etnisk norsk sikh. I sikhismen er det viktig å hjelpe alle uansett bakgrunn, og forsvare de som ikke kan forsvare seg selv, sier han.

Samfunnsholdningene må endres

Med topp moderne utstyr trives han godt på Pilestredet i Oslo sammen med 601 andre førsteårs-­sykepleierstudenter. Bare 107 av dem er menn, men Hunstad Singh skryter av HiOA sin organisering av klassene.

– Jeg merker ikke den skjeve fordelingen av jenter og gutter så godt. Klassene er delt inn i mindre studiegrupper, og skolen har samlet guttene i samme studiegrupper, slik at vi skal trives og ikke hoppe av studiet, sier han.

I 2015 er 14,3% av de som har søkt seg til sykepleien, menn. Det er en liten økning fra fjoråret, men det viser en fortsatt veldig ujevn kjønnsfordeling. Leder i Norsk Sykepleierforbund Student (NSF Student), Mia Andresen, tror at holdninger rundt yrket er med på å holde guttene borte.

– At det ikke er så attraktivt for gutter handler for det første om samfunnsholdning, kompetanse og kultur. Mange oppfatter det som et kvinneyrke, men det er en definisjon samfunnet har skapt selv. Det er viktig å opplyse folk om hva yrket og faget egentlig inneholder, sier hun, før hun legger til at også sykepleieres lønn og status også spiller en rolle.

Viktig for pasientene og arbeidsmiljøet

Mia Andresen NSF student har en konkret politikk for å rekruttere flere menn inn i yrket. De har hatt mye fokus på å rekruttere menn inn i yrket foran årets søknadsfrist.

– Vi trenger flere sykepleiere generelt, og det er viktig at disse er både menn og kvinner. Sykepleierne må representere pasientene, og deres behov og ønsker. I tillegg er det viktig for arbeidsmiljøet og kjønnsbalansen i helsevesenet, sier Andresen.

 

 

 

I år hadde de med seg mannlige pappfigurer på utdanningsmessen i Lillestrøm og snakket med ungdom som skulle søke. Der fikk de bekreftet noen stereotypier og holdninger rundt yrket. Dette ga mange positive tilbakemeldinger. Men til tross for fokuset på å få flere menn i yrket var det bare en økning på 1,3% menn fra fjoråret, i årets tall fra Samordna Opptak.

– En økning er bra, men vi skulle selvfølgelig sett at tallet var høyere, forteller Mia Andresen.

Ikke et kvinneyrke

I p32 har studentene på HiOA tilgang til et simulert sykehus hvor de kan øve på alt det praktiske. Med unntak av den fraværende sykehuslukten er lokalene realistiske, og byr Simulert sykehus på sykehussenger, sprøyter, drypp, kateter og mye mer. Mulighetene er mange, akkurat som i yrket, og derfor mener Daniel Hunstad Singh at det egner seg for gutter.

– Det er så mye mer enn bare stell. Det er mye action, mye akutt og masse av det som får adrenalinet til å pumpe. Man trenger ikke jobbe på barselavdelingen dersom man ikke ønsker det. Du kan jobbe i frivillige organisasjoner, på akutten, i psykiatrien og mye mer. Det trengs menn, og menn kan være like flinke og omsorgsfulle som kvinner, sier han engasjert.

Vil innføre kjønnspoeng

I hovedsak ønsker NSF Student å innføre kjønnspoeng for menn som søker seg til studiet, så fort som mulig. De mener dette burde anvendes på lik linje for menn som det gjøres for kvinner i mannsdominerte studier.

– Menn skal på lik linje med kvinner ha bestått de faglige kravene for opptak. Det er ikke slik at man vil ende opp med "dumme menn" istedenfor "flinke" piker. Derimot mener vi at man ved en slik ordning vil kunne gi en signaleffekt og et klart svar til samfunnet om at vi trenger flere menn i sykepleien, sier Mia Andresen.

Får ikke støtte fra moderorganisasjonen

 Norsk Sykepleierforbund (NSF) vil jobbe for kjønnsbalanse, men er i utgangspunktet mot innføringen av kjønnspoeng for å få flere menn til å velge kvinnedominerte yrker, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Bollingmo. De mener at en slik ordning bare vil kunne forsvares dersom snittet til utdanningen blir så høyt at det blir et hinder.

Til tross for forholdsvis lavt snitt på sykepleierstudiet har NSF Student testet ut at to kjønnspoeng for mannlige søkere vil rekruttere flere menn til yrket.

 – I en undersøkelse som ble gjort for noen år tilbake viste det seg at ved en ordning med to ekstrapoeng for menn ville 100 flere menn blitt tatt opp til studiet. Dette er 100 menn NSF Student mener vi trenger, sier Mia Andresen.

Spennende og vanskelig fag

ØverDagen går mot slutten i Pilestredet 32, og Daniel Hunstad Singh skal snart pakke sammen og reise hjemover. Han forteller at han legger mye innsats i studiene.

– Det er et veldig krevende studium, og bare det å stå på eksamen kan være vanskelig for mange. Jeg føler at alt jeg leser er viktig for meg, og det merket jeg godt når jeg var ute i praksis. Men det aller beste med studiet er at det er et veldig godt miljø her, sier han.