Kina Fengslet for å hjelpe tysk avis
Kinesiske myndigheter omgikk loven på flere punkter da de fengslet journalisten Zhang Miao i fjor høst.
2. oktober 2014 ble den kinesiske reporteren Zhang Miao fengslet etter en demonstrasjon i Hong Kong.
Demonstrasjonen var den største i landet siden 1989, og den tyske ukesavisa Die Zeit hadde sin korrespondent, Angela Köckritz, på saken. Miao var Köckritz' assistent og venn.
Utenlandske aviser har et ansvar
I kjølvannet av arrestasjonen ber Committee to Protect Journalists (CPJ) verdens aviser om å være forsiktige når de samarbeider med kinesiske journalister.
Det er ingen kinesisk lov som nekter journalistene å samarbeide med utlendinger, men ifølge Gerald Folkvord, Kina-ekspert i Amnesty International, er det lite som skal til før samarbeidet defineres som lekking av informasjon.
På dét punktet er Kinas myndigheter eksepsjonelt strenge, hvilket Zhang Miao fikk erfare.
– Utenlandske journalister kan i verste fall bli utvist fra Kina. Kineserne som hjelper dem, kan straffes med tortur og livstid i fengsel, sier Folkvord.
Folkvord tror mange av journalistene som samarbeider med aviser fra utlandet, fengsles fordi myndighetene ønsker å skremme andre journalister fra å følge i deres fotspor.
Les mer om Kinas fengslede journalister.
Usikker fremtid
I sin versjon av hva som skjedde i dagene før og etter arrestasjonen, forteller Köckritz om et rettsvesen som overhode ikke fulgte landets lover. Hun skriver blant annet at "lovene i Kina bare er gyldige når det støtter regjeringens interesser".
Til tross for store protester verden over, har ikke Kinas utenriksdepartement kommentert saken utover at Miao er fengslet for ikke å ha overholdt "de gjeldende reglene for landets sikkerhet".
Om hun vil slippe ut av fengselet i Beijing, og om hun noen gang kommer til å kunne jobbe som journalist igjen, vites ikke.
Les mer om den uigurske bloggeren Ihlam Tohti som er fengslet på livstid.