Tunisia Lucas Dolega ble drept på jobb
Norsk Journalistlag: – Han døde ikke forgjeves.
Fotojournalisten Lucas Dolega (32) ble drept av tunisisk politi da han dekket opprørene i Tunis' gater i 2011. Folket var lei av regimet til daværende president Zine El Abidine Ben Ali.
Journalistene var til stede og rapporterte om hva som skjedde da opprørerne og sikkerhetsstyrker barket sammen i gatene. Revolusjonen førte til at regimet ble veltet og at president Ben Ali måtte flykte til Saudi Arabia.
– Det var helt avgjørende at journalistene var til stede og ga verden et innblikk i det som skjedde under opprøret. Jeg vil påstå at det ikke hadde vært demokrati i Tunisia i dag dersom journalistene hadde holdt seg unna, sier Eva Stabell, ansvarlig for internasjonale prosjekter i Norsk Journalistlag (NJ).
Fortsatt farlig
Fransk-tyske Dolega jobbet for European Pressphoto Agency da han ble truffet i hodet av en gassbeholder som politiet kastet.
Han var den første journalisten som ble drept under Den såkalte arabiske våren. Dolega er også den eneste reporteren som er blitt drept på jobb i Tunisia siden 1992, ifølge Reportere uten grenser.
Tall fra organisasjonen Committee to Protect Journalists viser at ingen journalister er blitt fengslet etter revolusjonen i 2011. I tidsperioden 2005-2010 satt til sammen syv journalister fengslet.
– Ben Alis regime stoppet journalisters ytringsfrihet og pressefrihet. Dette skjedde gjennom departementet for informasjon og kommunikasjon, som ble avviklet etter revoulusjonen i 2011, sier Houyem Hajji ved Den tunisiske ambassaden i Oslo.
– 30 prosent mer vold
Det er fortsatt farlig å være journalist i Tunisia.
Néji Bghouri, president i det tunisiske journalistforbundet (SNJT), presenterte 2. mai bekymringsfulle tall fra en ny rapport. Ifølge Businessnews.com sier han at stadig flere tunisiske journalister opplever vold.
– Antall angrep mot journalister i landet har økt med 30 prosent sammenlignet med året før, sier Bghouri.
Ofte er det lokalt politi som utgjør den største trusselen for journalister, men også terrorister truer reportere.
– Angrepene har blitt mer mangfoldige. Når journalister er ute og dekker demonstrasjoner, angripes de av sikkerhetsstyrker. Det er heller ikke unormalt at journalister blir truet av terrorister, sier Bghouri.