Pressevester skal stoppe trakassering
NRKs Journalistlag har sendt 200 pressevester til sine kolleger i Tunisia. Målet er å synliggjøre hvem som er journalister, slik at politiet slutter å trakassere og angripe reportere.
– Det er et problem når politiet stopper journalister og trakasserer dem. Tidligere sa politiet at de ikke så forskjell på sivile og journalister, men den unnskyldningen kan de ikke lenger bruke, sier Sidsel Avlund, leder i NRKs Journalistlag (NRKJ).
Se video nederst i saken.
Da fagforeningen fylte 25 år, fikk de 25.000 kroner i gave fra kringkastingssjefen. Avlund forteller at de tillitsvalgte ønsket å bruke pengene til å støtte journalistkolleger i utlandet. Etter en kronerullering i de lokale NRK-klubbene, fikk de samlet inn 50.000 kroner.
Pengene ble brukt til å kjøpe inn 200 blå markeringsvester. På ryggen står det «PRESS». Tunisiske journalister meldte om stadige angrep og trakassering fra politiet når de dekket demonstrasjoner. Derfor har de behov for å vise hvem de representerer.
På nyåret ble vestene tatt i bruk.
Lederen i det tunisiske journalistforbundet, Neji Bghouri, sier til Journalen at han er svært takknemlig for det norske bidraget.
– Vestene har hjulpet oss veldig mye, spesielt når vi dekker demonstrasjoner. Vi ønsker oss enda flere vester, sier han.
Avlund i NRKJ sier de er glad for å bidra.
– Vi hadde ikke veldig mye penger. Derfor måtte vi velge et prosjekt som var passe stort. Jeg håper og tror at vårt bidrag gjør at journalister i Tunisia opplever en enklere hverdag der de ikke blir forsøkt stoppet av myndighetene, sier Avlund.
– Heldigvis møter ikke norske journalister på denne typen problemer, og det skal vi være glade for. Vi er opptatt av å vise solidaritet med kolleger som ikke har like gode arbeidsforhold som oss, sier hun.
Se video: