Kina Uigursk blogger fengslet på livstid
I fjor ble Ilham Tohti dømt til livstid for å ha drevet en blogg der han skrev at uigurer og han-kinesere burde være likeverdige.
15. januar 2014 ble Tohti arrestert i sitt hjem og fengslet. Kinesiske myndigheter mente han oppfordret til separatisme, at han var for et demokrati og gikk imot den kinesiske stat gjennom artikler han skrev på bloggen sin. Også syv av studentene hans er fengslet og anklaget for å ha hjulpet ham med bloggen Uighurbiz.
Ilham Tohti jobbet som økonomiprofessor ved Minzu Universitetet i Kina. Han var også forfatter, blogger og grunnlegger av nettsiden Uighurbiz, også kalt UighurOnline, der han fokuserte på sosiale problemer mellom minoriteten uigurer og majoriteten han-kineserne.
Uigurene blir blant annet diskriminert innen arbeidslivet, og Tohti stilte spørsmål ved hvorfor det var slik.
Uigurene er en undertrykt muslimsk minoritet i det nord-vestlige Kina, i provinsen Xinjiang, og de får blant annet ikke lov til å bruke sitt eget språk. Nettsiden til Tohti var skrevet både på uigursk og kinesisk.
Ifølge The New York Times mente påtalemyndighetene at Tohti hadde gjort de uigurske problemene kjent internasjonalt ved å gi intervjuer til utenlandske reportere. De reagerte også på at han hadde oversatt utenlandske artikler som han publiserte på bloggen sin.
I september 2014 ble han dømt til livstid i fengsel.
– Tohti var lærer og pådriver for en del ting som er ulovlig. For eksempel oppfordring til kupping av den kinesiske regjeringen, sier rådgiver ved Den kinesiske ambassaden i Oslo, Ma Qiang, til Journalen.
Ma mener Tohti ville vekke en borgerkrig.
– Han oppfordrer uigurer til å hate landet og han-folket. Han hyller terrorister som helter og mange andre fryktelige ting, sier Ma.
Får ikke møte familien sin
Ifølge Comittee to Protect Journalists (CPJ) er 15 av 44 fengslede journalister i Kina uigurer.
Flere organisasjoner har arbeidet for å få løslatt Ilham Tohti. Blant annet PEN America og CPJ.
I Norge har den Den Norske Uighurkomiteen engasjert seg i Ilham Tohtis sak. I høst demonstrerte de utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo, der de i en stille protest holdt opp plakater med teksten "Free Ilham Tohti".
Styreleder i Den Norske Uighurkomiteen, Nighmet Tursun, mener Tohti ble urettferdig fengslet.
– Alt han gjorde var å jobbe for at uigurene og kineserne skulle leve sammen i harmoni, sier Tursun.
Ifølge Tursun satte Tohti spørsmålstegn ved hvorfor de forskjellige folkegruppene ble forskjellsbehandlet av myndighetene, og Tohti syntes det var urettferdig at uigurene blir diskriminert i arbeidslivet.
– Han var også veldig opptatt av det uigurske språket, og spurte staten hvorfor ikke det uigurske folket får lov til å bruke sitt eget språk, forteller Tursun.
Les mer om Kinas internettpoliti her.
Dårlige forhold i fengselet
Tursun sier Tohti er under strenge forhold i fengselet, at han får lite mat og ikke har fått se familien sin på flere måneder.
– Kona og barna får ikke lov til å snakke med andre mennesker og journalister. De kinesiske myndighetene har hjemmekontroll hos dem, forteller Tursun.
EU fordømmer livstidsstraffen for Ilham Tohti, og land som Frankrike, England og USA ber om at han frikjennes. Tursun tror likevel ikke det vil hjelpe.
– Slipper de ham ut av fengsel vil alle verdens journalister snakke med ham, og det vil nok ikke det kinesiske kommunistpartiet like, sier Tursun.
Ma ved den kinesiske ambassaden vet ikke om Ilham Tohti noen sinne vil bli løslatt igjen.
– Det får være opp til retten å bestemme, sier han.
I videoen forteller Nighmet Tursun hvordan Ilham Tohti har det i kinesisk fengsel.