Colombia Ytringsfrihet på papiret
Ytringsfriheten i Colombia er nedfelt i Grunnloven. Erika Antequera mener virkeligheten er annerledes.
Grunnloven fra 1991 i Colombia går langt i å beskytte ytringsfrihet, pressefrihet og informasjonstilgang og kan måle seg med grunnlover i flere europeiske land.
Erika Antequera, journalist fra Colombia som bor i Spania, sier at det er flere paragrafer i den colombianske grunnloven som beskytter pressen og individer.
Hun nevner blant annet paragraf 20 fra Grunnloven, hvor det står at enhver er garantert frihet til å uttrykke sine tanker og meninger, sende og motta sannferdig og upartisk informasjon. Samme paragraf skriver også at det ikke skal finnes sensur.
Antequera mener det ser bra ut på papiret, men sier at det er sensur og manipulasjon av massemediene likevel.
– Medier i Colombia ser ofte bort fra sannheten og manipulerer virkeligheten etter sine egne interesser. Ikke akkurat et felt med frihet, sier hun.
Frihet og innsyn
Antequera nevner også paragraf 73 og 74 fra Grunnloven. De skal garantere frihet, og rett til innsyn i offentlige dokumenter.
Flere paragrafer tar for seg områder som gjelder pressen. Journalistikkens frihet og profesjonelle uavhengighet skal garanteres. Dette kan minne om Mediefridomslova i Norge. Paragraf 74 i den colombianske grunnloven handler om innsynsrett i offentlige dokumenter.
Den colombianske ambassaden og Den norsk ambassade i Colombia, ønsket ikke å kommentere i hvor stor grad lovene fungerer i praksis.
Les mer om narkogjengene som knebler pressens frihet.
Fikk ny gjennomgang
Loven om åpenhet og tilgang til offentlig informasjon fra 2012 ble gjennomgått på nytt av den nasjonale domsstolen i 2013. Her ba domsstolen om at dokumenter angående offentlige kontrakter og budsjetter skulle bli tilgjengelig for offentligheten.
I tillegg mente domstolen at konfidensielle dokumenter ikke skulle kunne være hemmelige i mer enn 15 år. Det var en forbedring fra 30 år tidligere.
Ordlyden ble også forandret, så det ble vanskeligere for myndighetene å holde tilbake noen typer informasjon. Domsstolen fikk gjennomslag for alle forslagene.
Fortsatt utfordringer
Selv om Grunnloven i Colombia er på europeisk nivå, skriver Freedom House at det stadig kommer lovforslag som kan påvirke ytringsfriheten.
I 2013 kom det et forslag som ville hindret journalister i å rapportere om valgresultater og annen politisk informasjon. Forslaget ble forkastet samme år.