Internett-lov begrenser ytringsfriheten
Journalister er kritiske til en ny tanzaniansk lov mot nettkriminalitet.
Nettkriminalitetsloven, som har fått navnet Cybercrime Act 2015, ble vedtatt den 8. mai 2015 og innebærer strenge regler for deling av informasjon. All informasjon som myndighetene mener er falsk, misvisende eller unøyaktig, er nå straffbar å dele.
Organisasjonen Change Tanzania er opprettet for å jobbe mot lover som gjør det vanskeligere å ha opposisjonelle meninger og å drive uavhengig journalistikk.
– Det er forståelig at en stat må ha en viss oversikt over internett for å kontrollere kriminalitet, men lovens formulering og smutthull åpner for misbruk, sier Maria Sarungi Tsehai, Change Tanzanias grunnlegger.
Frykter misbruk
Hun mener loven gir politiet for stor makt.
Ifølge myndighetene er loven ment å skulle bekjempe nettkriminalitet, slik som barnepornografi, nettmobbing, rasisme og publisering av falsk informasjon.
Nettsiden Global Voices, et nettverk for bloggere og aktivister som jobber for å beskytte ytringsfrihet i verden, skriver at loven fikk mye kritikk fra opposisjonspartier, menneskerettighetsaktivister og bistandsgivere.
Likevel ble loven vedtatt i parlamentet i mai 2015, uten noe særlig debatt.
Arresterte frivillige for opposisjonsparti
Under valget i oktober 2015 ble loven brukt flere ganger, blant annet da åtte frivillige fra opposisjonspartiet Chadema ble anklaget for å ha publisert unøyaktige og ubekreftede opplysninger på blant annet Facebook og Twitter, melder den tanzanianske avisen The Citizen.
De frivillige ble fremstilt for retten den 27. oktober, siktet for å ha brutt paragraf 16 i nettkriminalitetsloven. Dette skal de ha gjort ved å publisere opplysninger om presidentvalget som ifølge myndighetene var feilaktige.
To dager tidligere ble flere partikontorer som tilhører Chadema også stormet. 191 frivillige ble arrestert og myndighetene beslagla deres datamaskiner og utstyr.
Tar også privatpersoner
The Citizen melder også om andre tilfeller hvor personer har blitt tatt for brudd på loven. Sospiter Jonas ble siktet for misbruk av internett og for brudd på lovens paragraf 16 etter å ha skrevet følgende på sin Facebook-side: ”Pinda will only become a ghospel preacher”.
Meldingen var rettet mot den tidligere statsministeren i Tanzania Mizengo Pinda. Han ledet regjeringen mellom 2008 og 2015, men ble presset til å gå av etter å ha vært innblandet i en energiskandale og blitt mistenkt for svindel.
En uke tidligere ble en student fra Dar es Salaam siktet for å ha spredd villedende informasjon om landets forsvarsminister Davis Mwamnyange på Facebook og WhatsApp. Studenten skal ha skrevet at ministeren var innlagt på sykehus etter å ha spist dårlig/giftig mat.
Maria Serungi Tsehai fra Change Tanzania mener at internettloven går utover ytringsfriheten og at lovens formuleringer er alt for åpen for ulike tolkninger.
– Det gjør det mulig for andre enn rettsvesenet å gripe inn, kun basert på beskyldninger og mistanke, sier Tsehai, som mener loven kriminaliserer sladder.
Truer nettside for varslere
Maxene Melo, grunnlegger av JamiiForums, et av Tanzanias mest populære nettsider og sosiale nettverk, uttalte i mars til The Citizen at tanzanianeres rett til bruk av internett, ytringsfrihet og fri meningsdannelse er truet.
Nå har han bedt Høyesterett om å vurdere lovens paragraf 32. Denne paragrafen gir politiet rett til å be personer om å utlevere informasjon som er nødvendig for etterforskning. Hvis personen nekter, kan politiet gå rettens vei for å tvinge frem informasjon.
Hvis myndighetene ber om det, sier loven også at internett- og telefonleverandører er tvunget til å gi ut informasjon om sine kunder uten av vedkommende får vite det.
– Vi har mottatt trusler som setter tanzanianernes rett til å bruke internett i fare. Derfor er vi nødt til å gå rettens vei for å beskytte ytringsfriheten og retten til fri meningsdannelse som er garantert i grunnlovens paragraf 18, sier Melo til The Citizen.
Avisa melder at Melo har saksøkt politiet fordi de ber om navn på personer som blant annet står bak avsløringer om skatteunndragelser, som ble publisert på JamiiForum, der alt innholdet er brukergenerert.
Ifølge paragraf 30 i Tanzanias grunnlov fra 1977 kan personer som mener at deres rettighetene er krenket, reise sak i Høyesterett. Den paragrafen ønsker Melo å bruke for å beskytte kildene sine.
Får kritikk fra ambassader
Den nye nettloven ble også tatt i bruk i forbindelse med det kontroversielle valget i fjor høst. Den 29. oktober 2015 ble 36 ansatte ved et kontor til den uavhengige organisasjonen Legal and Human Rights Centre arrestert og utstyr ble konfiskert. Politiet skal ifølge The Citizen ha sagt at de arresterte var mistenkt for å samle tall om valgresultatet, og for å ha delt dette. Stormingen av kontoret skal angivelig ha vært begrunnet i Cybercrimes Acts paragraf 16.
I etterkant av dette kom lederen for Den Europeiske Delegasjon og en lang rekke ambassader, blant dem Norges, med en felles uttalelse hvor de utrykte sin bekymring om Tanzanias bruk at loven.
– De første anvendelsene av loven har skapt bekymring med tanke på den potensielle krenkingen av grunnleggende menneskerettigheter, skriver ambassadene i sin uttalelse. Ifølge uttalelsen hadde politiet gått til aksjon mens organisasjonen arbeidet med rapporter fra nasjonale observatører fra valget i oktober.
Loven har blitt brukt ved flere anledninger i forbindelse med presidentvalget og valget på Zanzibar. Mawio, en avis som har vært kritisk i sin dekning av valget, ble lagt ned av regjeringen i begynnelsen av 2016.
I forbindelse med at loven ble vedtatt i fjor vår, truet flere giverland med å kutte i bistandsmidler hvis loven ikke ble endret. Daværende president Jakaya Kikwete uttalte at regjeringen ikke vil la seg presse og at de var forberedt på budsjettkutt hvis giverlandene skulle gjøre alvor av truslene.