Journalister frykter fengsling
I Vest-Sahara regnes journalistisk arbeid som ulovlig. Av frykt for å bli fengslet publiseres nyhetene uten byline.
– Mediesituasjonen i Vest-Sahara er veldig utfordrende. Det sitter flere saharawiske, politiske fanger i marokkanske fengsler på grunn av sitt journalistiske arbeid, sier Jamaa.
– Journalistene jobber utelukkende på nettsider og i sosiale medier som Facebook og Twitter, sier Jamaa. Nyhetene skriver de uten å bruke navn, av frykt for å bli fengslet.
– Journalistene intervjuer ofre for tortur, de filmer demonstrasjoner og skriver nyheter og artikler om menneskerettighetssituasjonen i den okkuperte sonen, sier Jamaa.
Markokanske myndigheter regner journalistisk arbeid i Vest-Sahara som ulovlig.
Slipper ikke inn
Det er også vanskelig for vestlige medier og aktivister å slippe inn i Vest-Sahara for å rapportere om situasjonen. Journaliststudent Eira Lie Jor reiste til Vest-Sahara våren 2015 for å se hvordan livet var i det okkuperte området.
Jor forteller at journalistene i stedet forsøkte å få ut informasjon via epost og WhatsApp, men at det var veldig krevende.
– Det er en stor risiko for å bli arrestert eller fengslet om noen finner ut at du er journalist. Det er grunnen til at jeg ikke laget reportasje derfra, selv om jeg hadde planlagt å gjøre det, sier Jor.
Bhail Jamaa forteller at journalister i Vest-Sahara jobber langt unna det marokkanske politiet. Demonstrasjoner filmer de ofte på lang avstand, fra hustak eller vinduer, slik at politiet ikke skal se dem.
Sivilie politimenn–To sivile politimenn fulgte etter oss under hele oppholdet, for å følge med på hva vi gjorde, forteller Eira Lie Jor. Foto: privat Kun militære flyplasser
Det finnes heller ingen flyplass i Vest-Sahara. Den nærmeste, som ikke er militær, ligger i Agadir. Fra Agadir tar det tolv timer med buss, og man må gjennom en rekke kontrollposter langs veien.
– Det kommer vanligvis en eller to væpnede politimenn inn i bussen. De spør hva du skal og hvem du er. Sier du at du er journalist eller aktivist sender de deg ganske sikkert tilbake til Marrakech - hvilket de også gjør hvis de tar deg i å lyve om hva du skal i Vest-Sahara, forteller Jor.
Selv reiste hun ikke dit som journalist.
Afrikas siste koloni
– De marokkanske myndighetene bryter menneskerettighetskonvensjonen og internasjonalt lovverk, sier Jamaa.
Vest-Sahara var frem til 1975 under spansk styre, og het den gangen Spansk Sahara. Da Spania trakk seg ut var det ingen som forhindret at Marokko rykket inn og okkuperte området. Aftenposten skrev i november i fjor en artikkel om Vest-Sahara som fortalte om tortur, drap og forsvinninger.
Erik Hagen er daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara. De siste 15 årene har han jobbet med å spre informasjon om situasjonen i landet. Komiteen forsøker å legge press på FN og Sikkerhetsrådet.
– Det saharawiske folket kjemper for retten til selvbestemmelse. De ønsker å være selvstendige, sier Hagen.
Hagen anslår at Støttekomiteen sendte ut rundt 4000 brev til EU, selskaper og politikere i 2015.
Frankrike er proppen i systemet
Erik Hagen sier at det gamle kolonibåndet mellom Marokko og Frankrike fortsatt står sterkt. Hagen mener det er vanskelig å dokumentere hva Frankrike gjør, da det foregår mange diskusjoner bak lukkede dører.
– Frankrike stopper tiltak i FN, og da kommer man ikke videre, forklarer Hagen.
Støttekomiteen jobber også aktivt mot næringslivet. I fjor svartelistet blant annet Storebrand fire selskaper som kjøper inn fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.
– Bevistheten kan være eksploderende. Det har skjedd mye mer de siste par årene, sier Hagen.
Han mener likevel at mediedekningen er for dårlig. Han tror mye av det skyldes at det er en "ikke-sak" for politikerne.
– Det er kjedelig å snakke om fredsarbeid, men det er også veldig viktig, sier Hagen.