Usikker fremtid for unge journalister
Ifølge den spanske nettavisen Universia får bare halvparten av de ferske journaliststudentene i landet jobb etter fullført studie.
Mónica Bautista (25) er journalist for Ondaluz TV i Andalucía. Hun forteller at det er harde tider for unge arbeidstakere i Spania, og spesielt vanskelig innenfor kommunikasjonsfeltet. Den spanske nettavisen Universia skriver at man må ha erfaring for å få seg jobb. Det fører til at unge ser seg nødt til å arbeide uten betaling.
Underbetaler de unge
Bautista har selv opplevd å måtte arbeide gratis for å skaffe seg erfaring. Hun mener at flere mediehus utnytter de unge ved å inngå en såkalt opplæringskontrakt, hvor en tjener veldig lite.
– Det er kontakter som innebærer både opplæring og praksis, og de kan vare i opptil tre år, sier Bautista.
– Normalt er avtalene som tilbys i mediene usikre og midlertidige, og i tillegg kreves det at man arbeider mer enn det man får betalt for, utdyper hun.
Også norske Ann-Louise Gulstad mener at journalistyrket generelt sett ikke er særlig godt betalt i Spania. Hun har jobbet som journalist i Spania i over 15 år, og hun har blant annet skrevet for avisen El Mundo.
– Man jobber lange dager, ofte fra åtte om morgenen til sent på kveld. Og man får som regel ikke betalt for overtid, sier hun.
Ifølge Bautista kreves det samtidig at en som ung journalist skal kunne litt av alt. Noe de mer erfarne journalistene slipper.
– Jeg har blant annet jobbet som fotograf, redaktør, nyhetsanker, programleder, manager og skribent, forteller Bautista.
De eldre blir erstattet
På tross av mange utfordringer for unge journalister, er Gulstad likevel positiv til fremtiden.
– Den økonomiske krisen har gjort at mange journalister mellom 40 og 50 år har blitt byttet ut med yngre krefter, ettersom det er mye billigere, sier hun.
Bautista mener derimot at fremtiden for unge journalister er vanskelig.
– Vi har fortsatt en lang vei igjen å gå både når det kommer til forbedringer på arbeidsplassen, men også når det gjelder å kunne skrive om det en vil, sier hun.
Når det gjelder pressefriheten i Spania mener Bautista at som land har de mye å lære.
Økt kvinnelig innflytelse
Gulstad forteller at kvinnelige journalister ofte blir møtt med skepsis fra mannlige kollegaer.
Selv fikk hun likevel publisert flere artikler på noen av de mest populære El Mundo-sidene, som ”Opinion” og ”Otras voces”, mens hun jobbet i avisa.
– Her er det sjelden at kvinner får skrive, sier Gulstad.
Likevel forteller hun at ting forandrer seg fort.
– Flere og flere kvinner får innflytelse og makt, men ennå har vi ikke sett en kvinne i spissen for noen av de store nasjonale avisene, sier hun.
Bautista mener derimot at det allerede nå er flere kvinner med makt i bransjen.
– Jeg ser ikke store forskjeller når det kommer til lønn og jobbposisjoner. Jeg har allerede hatt kvinnelige redaktører og flere kvinnelige ledere med mye ansvar, sier Bautisa.