Hver dag på jobben etterlater arr på kroppen

I et rødt sirkustelt på Torshov forbereder fakiren Håvve Fjell seg til nok en smertefull forestilling.

Lange kanyler stikkes gjennom nåleganger i pannen, huden buler litt ut og bærer tydelig preg av å ha fått denne behandlingen tidligere. I teltet gjøres spikersenga klar med vante bevegelser. I en hvit frakk og med rød hanekam entrer "The Headmaster" scenen.

Helt siden 1993 har Håvve Fjell (46) ledet sideshowgruppa Pain Solution, en gruppe showartister som har spesialisert seg på smerteteater. De sier selv at enhver forestilling etterlater arr på kroppen. Det er ingen illusjoner, noen ganger har det gått galt.

– Det har vært skader og ulykker live på scena, men ikke veldig ofte heldigvis. Nå er det 25 år siden jeg debuterte som fakir, så naturlig nok så har det vært noen uhell opp igjennom, sier Fjell.

Lang fartstid som fakir setter merker på kroppen. Foto: Dina Danielsen.

Fakir på heltid

For Fjell er det mer enn en showtittel å være fakir, for ham ligger det en egen filosofi bak.

– Det handler om å ikke frykte smerte og ikke alltid forsøke å ha det mest mulig behagelig. Det å ha en litt asketisk livsstil og ikke ønske seg alt for mye.

Mange er kjent med uttrykket brent barn skyr ilden, men for Håvve var dette ikke tilfelle. Helt siden han var barn har han vært fascinert av flammer og sår.

– I tidlig tenårene oppsøkte jeg smerte. Jeg skar meg og brant meg med vilje. Det var for å utforske og se hvor mye jeg kunne tåle.

Nysgjerrigheten gjorde at Fjell fant ut at det var fakir han skulle bli. Hele sitt voksne liv har han levd av å lage underholdning av smerte.

Ved showets slutt fylles sirkusteltet med applaus, det bukkes og neies før moppen tas frem, og det ferske blodet fjernes fra scenen.

 

Stikkord