Leonardo DiCaprio støtter søksmål mot Den norske staten

Norsk leder i Natur og ungdom takker for internasjonal støtte i klimasøksmål, men ikke alle tror de vil vinne i retten.

Leder i Natur og ungdom Ingrid Skjoldvær er glad for at filmstjernen Leonardo Dicaprio støtter søksmålet mot Staten.

Leonardo DiCaprio har blitt en sterk stemme innen miljøvernmiljøet, og kaller klimautfordringene de største i vår tid. I sin nye film "Before the Flood" reiser han verden rundt for å vise klimaendringenes betydning. På nettsiden til dokumentaren er det lenket til Greenpeace og Natur og ungdom sitt søksmål av Den norske staten. Leder i Natur og ungdom Ingrid Skjoldvær er glad for støtten.

- Leonardo Dicaprio når ut til veldig mange. Klimaproblematikken er ikke et enkelt tema å snakke om, selv om det er den største utfordringen i vår tid. Da er det bra at stemmer som Dicaprio står opp for saken, forteller Skjoldvær.

Svikter miljøet

Greenpeace og Natur og ungdom står i spissen for en bred koalisjon som saksøker Staten, med blant annet religiøse ledere, Forfatterens klimaaksjon og Concerned Students bak seg. Tidligere i år delte regjeringen ut tillatelse til å bore etter olje i Barentshavet gjennom 23. konsesjonsrunde, områder som til nå har vært fri for olje- og gassleting. Om all olje og gass fra Barentshavet utvinnes og forbrennes, vil det bidra til et utslipp på 4142 millioner tonn CO2, i følge Natur og ungdoms egne rapport. Det tilsvarer nesten 80 ganger Norges toale klimagassutslipp. Lederen i Natur og Ungdom mener dette bryter med paragraf 112 i Grunnloven, den såkalte miljøparagrafen.

- Den siste setningen i paragrafen forplikter staten til å ta vare på miljøet for framtidige generasjoner. Åpning av nye oljefelt vil føre til enorme utslipp, og vi mener det ikke er forenlig med det som står i Grunnloven. Natur og ungdom har kjempet mot oljeboring i Barentshavet gjennom 20 år. Vi har benyttet oss av alle demokratiske metoder og prosesser, samt sivil ulydighet, men vi er ikke blitt hørt. Vi ser ikke andre muligheter enn å gå til søksmål. Dette vil sette viktig presidens, også internasjonalt, sier lederen.

"Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten. Statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger."

Grunnloven, § 112

 

Høyrepolitiker og medlem av Energi- og miløkomiteen er usikker på om saken kommer til å vinne fram i retten. Foto: Stortinget/Terje Heiestad. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

Uvanlig sak

Stortingspolitiker i Høyre og medlem av Energi- og miljøkomiteen, Odd Henriksen, er ikke like ekstatisk over søksmålet. Han viser til at det i Norge er en tradisjon for at politiske vedtak blir gjort av nettopp politikerne, og ikke av domstolene. Likevel har han forståelse for at Dicaprio skriver om klimasøksmålet.

- Jeg kan skjønne at DiCaprio nevner søksmålet på nettsiden. I USA har de en annen tradisjon enn i Norge. Der er Høyesterett mye mer involvert i politikken, mens i Norge er det politikerne som tar disse avgjørelsene i parlamentet, påpeker han.

Henriksen sier klimasøksmålet er høyst uvanlig, men tror det får den oppmerksomheten det fortjener internasjonalt. Han er likevel usikker på om miljøsiden kommer til å vinne i retten. Sist gang han husker det var en lignende sak var Alta-saken. Da vant ikke miljøsidene fram i domstolene.

I Dicaprios klimadokumentar møter han blant annet ledere som Ban Ki Moon for å diskutere klimautfordringene. Foto: Skjermdump fra filmen "Before the Flood"

Internasjonal oppmerksomhet

Det er flere enn filmstjernen Leonardo DiCaprio som har fått med seg søksmålet. Store internasjonale medier som The New York Times og The Guardian har fanget opp saken. Natur og ungdom er blitt kontaktet av engasjerte verden over.

I filmen "Before the Flood" snakker Leonardo Dicaprio med eksperter innen klima, og verdensledere som USAs president Barack Obama, pave Frans og generalsekretær i FN Ban Ki Moon. De diskuterer både problemer og løsninger. Filmen kan streames gratis hos National Geographic. I Norge hadde filmen 13 000 seere over 12 år innen det første døgnet.

Stikkord