Stillerommet forener studenter
Høgskolen i Oslo og Akershus tilbyr det de kaller "Det stille rommet". Tilbudet har vist seg å bygge bro mellom studenter med ulik tro og etnisk opprinnelse.
I 1.etasje i P48, forbi studentkantina og heisene, finner vi "Det stille rommet". Et rom der det ikke er tillatt å ta med seg mat eller drikke, fordi det er forbeholdt tenking, bønn og meditasjon.
Et sted å trekke seg unna
Utenfor rommet står det et skilt som beskriver hva man kan gjøre i rommet:
- Puste rolig, be en bønn, meditere, skrive i en bok, tenke en lang tanke.
Rommet tilbyr studenter en liten flukt fra det hverdagslige stresset som følger med det å være høgskolestudent.
Ønsker å skape trivsel
Halvor B. Hovind er "studentprest" på skolen. Han har ansvaret for stillerommet og spørsmål knyttet til dette.
Hva har stillerommet å si for miljøet på skolen, og hva var tanken bak dette?
- HiOA mener mangfold er en fordel og vi ønsker å tilrettelegge for de trivselsmessige behovene til studentene på best mulig måte. Det var til å begynne med, studenter som ønsket et slikt sted hvor man kunne praktisere religion, ta seg en pause eller tenke dypt.
Kort tid senere ble "bønne-stilleroms-utvalget" opprettet av studenter, og det tok ikke lang tid før det ble en realtitet. Stundenter meldte nå om at de syntes høgskolen tilfredsstilte deres viktige, utenomfaglige behov.
Et sted for alle
Hovind opplyser også om at HiOA, etter lang debatt, har godkjent bruk av heldekkende plagg som Niqab på skolen. Kvinnelige muslimske studenter får dermed større frihet til å velge hva de skal ha på seg.
- Det beste med stillerommet er at jeg har sett muslimer fra ulike trosretninger innenfor islam samles i felleskap om å be. Rommet har ingen mening på om du er shia eller sunni, her er det plass til alle.
P48 er ikke det eneste området på HiOA Campus som har bønnerom: i P35 og på Kjeller i Akershus finnes det flere bønne- og stillerom for studentene.