Vil ha kamp om den gule trøyen
Tirsdag ble løypen til 2017-utgaven av Tour de France presentert. Den åpner for at rytterne må angripe hverandre helt fra starten av rittet.
Etappeoversikt
Etappe 1: Düsseldorf – Düsseldorf (tempo) 13 km
Etappe 2: Düsseldorf – Liège 202 km
Etappe 3: Verviers – Longwy 202 km
Etappe 4: Mondorf-les-Bains – Vittel 203 km
Etappe 5: Vittel – La Planche des Belles Filles 160 km
Etappe 6: Vesoul – Troyes 216 km
Etappe 7: Troyes – Nuits-Saint-Georges 214 km
Etappe 8: Dole – Station des Rousses 187 km
Etappe 9: Nantua – Chambéry 181 km
Hviledag i Dordogne
Etappe 10: Périgueux – Bergerac 178 km
Etappe 11: Eymet – Pau 202 km 202 km
Etappe 12: Pau – Peyragudes 214 km
Etappe 13: Saint-Girons – Foix 100 km
Etappe 14: Blagnac – Rodez 181 km
Etappe 15: Laissac – Le Puy-en-Velay 189 km
Hviledag i Le Puy-en-Velay
Etappe 16: Le Puy-en-Velay – Romans-sur-Isère 165 km
Etappe 17: La Mure – Serre-Chevalier 183 km
Etappe 18: Briançon – Col d’Izoard 178 km
Etappe 19: Embrun – Salon-de-Provence 220 km
Etappe 20: Marseille – Marseille (tempo) 23 km
Etappe 21: Montgeron – Paris Champs-Elysées 150 km
Løypen til 2017-utgaven av Tour de France er nå klar. Generaldirektør for rittet, Christian Prudhomme, presenterte i går en løype bestående av ni flate etapper, fem fjelletapper, fem kuperte etapper og to individuelle tempoetapper.
Prudhomme fortalte under presentasjonen at løypa er laget for å bli vunnet av en ekte mester. Planen er at den som sitter igjen med den gule trøya på Champs-Élysées har kjempet hardt for den gjennom hele rittet.
– Vårt hovedmål har vært å skape kamp om den gule trøyen. Vi ønsker å oppmuntre favorittene til å angripe hverandre fra tidlig i rittet og helt til finalen, sa Prudhomme ifølge Cyclingweekly.
Norske vinnersjanser
I 2016-utgaven av rittet var det hele fire nordmenn som stilte til start. Både Alexander Kristoff, Sondre Holst Enger, Edvald Boasson Hagen og Vegard Breen fikk plass hos sine lag. Det resulterte i null i etappeseiere. Til TV 2 Sporten sier sykkeleksperten Johan Kaggestad at det finnes ni norske muligheter i 2017. Alle på de flate spurtetappene.
– De to kanonene våre har all realistisk grunn til å slåss om nye etappeseierer. De har to hver. Det er et realistisk håp om at begge to skal kunne fylle på, men det vi har sett i år er at det er blitt større bredde på de beste spurterne også. Da må man forbrede seg ekstra godt for å vinne, sier Kaggestad til TV 2.
Tre land og fem fjell
Neste års Tour de France er den 104. utgaven av rittet og går over 3516 kilometer. Det starter i tyske Düsseldorf 1. juli og avsluttes 23. juli på Champs-Élysées i Paris. Før rytterne ankommer Frankrike skal de også innom Belgia og Luxembourg.
For første gang på 25 år skal rytterne over alle de fem fjellpassene: De franske Alpene, Pyreneene, Jura-fjellene, Sentralmassivet og Vosgeserne. Ifølge Cyclingsnews kommer fjelletappene til å være kortere og brattere enn i år. Målet med dette er underholdene og eksplosiv sykling.
Video: Se Kaggestads vurdering av løypen.
Få tempokilometer
Kaggestad sier til TV 2 at løypen er skapt for sammenlagtrytterne og allrounderne. Han trekker frem årets vinner, Chris Froome, som en av sammenlagtkandidatene. Froome var til stede da løypen ble presentert. Selv ser han for seg at denne løypeprofilen blir en større utfordring enn årets.
– Bare én tempoetappe mot slutten av rittet som er 23 kilometer, i tillegg til en prolog på 13 kilometer, gir veldig få tempokilometer. Det kommer uten tvil til å gjøre det mer utfordrende for meg, sier Froome til Cyclingtips.
Selv om Froome skulle ønske han hadde flere tempokilometer til å dra fra konkurrentene i sammendraget, er han positiv til løypen og at den åpner for aggresiv kjøring.
– Det ser ut som et godt balansert ritt som burde legge til rette for angripende kjøring. Jeg er fornøyd med førsteinntrykket, forteller han til Cyclingweekly.
Mens temposterke Froome ønsket lengre og flere tempoetapper, fryder sammenlagtkonkurrentene seg. De tapte mange minutter til Froome på denne type etapper i årets ritt. En av disse er Etixx - Quick-Step-rytter Dan Martin.
– Jeg er ikke skuffet over at det kun er to tempoetapper og at de er ganske korte. Det er også mye i fjellene som passer meg, spesielt fordi det er tidsbonuser og jeg er god i sprint på etapper med den type terreng, sa den irske rytteren til Cyclingweekly.