Demonstrerte for kvinners rettssikkerhet
Nylig endte to nye voldtektssaker med frikjennelse. Denne uka demonstrerte kvinnebevegelsen mot det de mener er manglende rettssikkerhet for kvinner.
Kvinnefronten og flere andre organisasjoner reagerer på hvordan rettssystemet har behandlet de fornærmede i to nye voldtektssaker. De mener frifinnelsene er uriktige og at lekdommerordningen burde avskaffes.
Engasjert appellant
En av dem som har engasjert seg i arbeidet er Lina Alvarez Reyes. Hun er leder og talsperson i ungdomspartiet Unge Feminister. Mandag var hun en av appellantene under demonstrasjonen. Hun fortalte hvorfor det er viktig å engasjere seg i voldtektssaker.
– Vi må se oss lei av å høre historier som forteller oss at enda en kvinne har blitt sviktet av systemet, og at enda en overgriper går fri, sa Reyes til de oppmøtte.
For Reyes er dette også en personlig sak. Hun forteller at hun selv ikke har blitt voldtatt, men at hun har opplevd episoder hvor hun ikke har hatt kontroll over egen kropp.
– Prisen å betale for rettssikkerhet
Ove André Vanebo, statssekretær i Justisdepartementet, sier det er uaktuelt å fjerne lekmannselementet i straffesaker. Han mener lekmannsdommere er viktige for å supplere den faglige tyngden i straffesaker.
– For å komme frem til flest riktige beslutninger er det viktig å ha personer som har forskjellig kunnskap og erfaringer, sier Vanebo.
Vanebo forstår at ordningen får kritikk, da den kan føre til at noen som helt klart er skyldig kan bli frifunnet. Vanebo mener dette er prisen å betale for rettssikkerhet.
– Vi har et prinsipp om at det er bedre at ti skyldige går fri, enn at en uskyldig dømmes uriktig, avslutter Vanebo.