Dette er våre nye sedler

Journalen var blant de første som fikk se de nye sedlene Den norske bank har lansert.

Fra 30.mai kan du betale med denne seddelen i butikken. FOTO: Morten Røyr

– Vi trenger sedler som en sikkerhet, hvis det elektroniske går galt. Jeg tenker ikke at dette er de siste sedlene, sier sjefsdesigner i Norges bank, Arild Yttri.

 Norges bank valgte designet fra en konkurranse, og det var designer Terje Tønnesen fra Metric Design som stakk av med vinnerforslaget. Yttri fikk oppgaven å tilpasse Tønnesens design til seddelform. 

– Det viktigste med seddeldesign er at de kan oppfylle sikkerhetskravene og betalingsfunksjonene, sier Arild Yttri.

Arild Yttri tror folk vil like de nye sedlene. FOTO: Morten Røyr

Havet, og ikke mennesker

Havet er temaet på de nye sedlene, dette har Norges bank bestemt på grunn av havet og kystens viktige funksjon for landet. På de nye sedlene får vi for eksempel se torsken på 200-kroneseddelen og Gokstadskipet på 100-kroneseddelen. Grunnen til at havet er det nye hovedmotivet, er havets grunnleggende plass i norsk kultur, tradisjon og økonomi. 

–Det er et åpent, luftig, typisk skandinavisk design som fungerer godt til sedler, sier Yttri.

Sedlene som er i omløp i dag har noen av de mest kjente personlighetene i norsk historie, som Sigrid Unsedt, Kiristen Flagstad og Edvard Munch. 

– Vi har kanskje gått over til et mer demokratiserende og åpent samfunn der det er mindre personfokus, forteller Yttri. 

De nye sedlene er sikrere

Prosjektleder for den nye seddelserien, Trond Eklund, forteller at de nye sedlene blir vanskeligere å forfalske, samt at de holder tritt med kontantutviklingen globalt. 

– Vi har ikke mye problemer med forfalskninger i dag, men vi kan ikke vente til vi får problemer. Det er derfor vi har valgt å lage nye sedler nå, sier Eklund. 

Eklund legger til at kontantforfalskning har blitt mer avansert med årene, og at det er viktig å holde tritt med utviklingen. 

– Blir dette Norgeshistoriens siste sedler?

– Det er for tidlig å si, men konanter brukes fortsatt. Vi regner med at disse sedlene vil brukes i 10-15 år framover, sier Eklund. 

De nye sedlene vil komme i omløp 30. mai 2017. Etter ett år vil det ikke være mulig å bruke de gamle sedlene. 

Stikkord