Presenterer flyktningradio på kafé
Denne uken er det Oslo World Music Festival, og i den anledning er en Transit radio-lyttebås satt opp på Kulturhuset.
TrAP eller Trans National Art production er en kunstprodusent som jobber for å skape mangfold i norsk kunst- og kuturliv. De jobber for å fremme kunst som krysser grenser, og bringer internasjonal kunst til den norske scenen.
Deres nyeste prosjekt heter Transit radio, og er en serie podkaster hvor vi får møte flyktninger på asylmottak rundt om i Norden. Opptakene er gjort på workshops sammen med asylsøkere, og ledet av profesjonelle musikere.
Hilde Maisey er daglig leder i TrAP og ansvarlig redaktør for Transit radio. Hun er svært fornøyd med resultatet.
- Det hele startet da jeg var på et foredrag med de to musikerene Abazar Hamid og Khaled Harara. De snakket om nettop det at musikk kan gi deg tilhørighet, selv når man er på flukt. Harara ville orginalt lage et radioshow for flyktningeleire i Europa, men jeg tenkte at dette ville jo passe bra i norske asylmottak og.
Mener musikk kan skape tilhørighet
Hovedtemaet for serien er hvordan musikk kan skape tilhørighet, selv om man er på flukt. Første episode ble lansert 10. september på nettsiden transitradio.no, og handler om musikken flyktningene hørte på under reisen sin, og hva dette har betydd for dem.
Onsdag 2. november ble det satt opp gul lyttebås på kulturhuset, hvor man kan høre de tre neste programmene i serien.
–Det at den er formet som en telefonboks er også veldig gøy. Telefonbokser er jo på vei ut, og har jo blitt til et kulturminne i seg selv, sier Corinn Lyche Campos, som kom for å høre på podkastene.
Kunne laget ti sendinger med bare stillhet
– Opprinnelig skulle alle episodene lages på Torshov transittmottak, men da prosjektet startet hadde Norge stengt grensene så grundig, at det nesten ikke var folk i transitt, sier Maisey.
Hun fortellet at de som er på Torshov nå bor egentlig på disse konkursrammede høyfjellshotellene, og blir kun sendt dit for å bli intervjuet, før de blir sendt tilbake.
– Vi kunne nesten laget ti sendinger med bare stillhet, men det hadde blitt litt for dystert, sier hun.
Lager musikk med kjøkkenutstyr
En av episodene handler om Kitchen Revolutionary band, som er en perkusjonistgruppe i Tromsø. De spiller kun på kjøkkenredskaper.
Senere i serien kommer det også en episode fra Hvalstad. Her forteller unge asylsøkerne hvilken musikk de har på telefonene sine.
Lyttebåsen står på Kulturhuset frem til søndag 6. november, og her kan du høre de fire første episodene i programserien.