Presses bort i eksamensperioden
Studentene tyr til benker, kantiner og gulv for å lese.
Eksamensperioden blir for mange studenter mer krevende enn det de hadde sett for seg. Ikke bare på grunn eksamensnerver og mye pensum. Det er rett og slett ikke nok leseplasser til alle studenter som måtte ønske det.
– Det er fullt før klokka halv ti på morgenen. Folk løper inn idet lesesalene åpner, sier psykologistudent Vetle Vongraven.
Selv leser han som oftest på Universitetsbiblioteket eller ved Psykologisk institutt. Vongraven og hans medstudenter opplever ofte at de må lete lenge etter leseplass.
– Jeg endte opp med å sette meg i en korridor hvor det ikke engang var lys ved en anledning, forteller psykologistudenten.
Han og flere andre er frustrerte over situasjonen. Kollokvierom benyttes til å lese, som igjen fører til at det heller ikke er plass nok for dem som ønsker å kollokviere. Psykologistudent Synne K. Skagseth er enig med Vongraven.
– Folk sitter overalt – på benker, i kollokvierom, i kantina. Jeg har gitt opp litt, og velger ofte å dra hele veien hjem i stedet for å gå rundt å lete etter leseplass. Det tar meg en halv time, men det er mer optimalt enn å sitte på gulvet på skolen.
Holder av plasser
Jusstudentene Marte Brathovde og Fanny Christiane Fløgstad Sohlberg er heller ikke fornøyd med situasjonen. I eksamensperioden stenger mange av lesesalene ved juridisk fakultet i sentrum på grunn av eksamensavvikling.
– Vi må opp til Blindern for å finne leseplass. Det er rett og slett ikke nok plasser til alle i sentrum, sier Brathovde.
Det er ikke nytt at jusstudentene trekker til Blindern i eksamensperioden.
– Vi er enda ikke ferdige med alle kurs på skolen. Det fører til at vi først må reise til Blindern tidlig på morgenen for å få leseplass, deretter reise ned til sentrum for å gå på kurs, og igjen opp til Blindern for å lese videre, forklarer Sohlberg.
De to jusstudentene innrømmer at de av og til legger igjen bøker på lesesalen for å holde av plassen til de kommer tilbake.
– Det er mange som gjør dette, og det fører jo til at andre studenter ikke får plass, sier Brathovde.
Hun ønsker ikke å være grunnen til at andre ikke finner leseplass, men ettersom det er så få plasser føler hun seg nødt til å være egoistisk.
Oppussing
Noe av forklaringen på at det kriges om leseplassene kan være oppussing i et av universitetes bygg, Sophus Bugges Hus. Oppussing foregår også i første etasje ved Universitetsbiblioteket. På tross av dette mener mange av studentene Journalen har snakket med at det er like ille hvert år. Både Sophus Bugges hus og første etasje ved Universitetsbiblioteket vil åpne igjen i januar 2017.
– Det er uheldig at oppussingen ikke er ferdig før i januar. Det hjelper jo ikke oss noe nå som vi er midt inne i eksamensperioden, sier Volgraven.
Ragnhild Hennum, prorektor ved Universitetet i Oslo, sier at de har forståelse for at det kan være krevende å finne leseplasser i eksamenstiden.
– Når oppussingen er ferdig i januar vil studentene møte flotte læringslokaler som legger til rette for både egenlesing og gruppearbeid. Universitetes nye eksamenslokaler i Silurveien tar også bort noe av presset på lesesalplassene, avslutter hun.