Flere unge ruser seg
– Jeg tenker ikke særlig mye over risikoen av å bruke narkotika, i alle fall ikke mer enn jeg tenker rundt bruken av alkohol og sigaretter, forteller "Oda".
– Min første erfaring med rusmidler hadde jeg da jeg var 16 år og røyka hasj.
Hun som forteller oss dette vil gjerne være anonym, så vi bruker det fiktive navnet Oda.
Oda er 22 år, og bruker narkotiske stoffer regelmessig. Hun kan fortelle oss at narkotika som oftest er lett å få tak i.
– Jeg har prøvd weed, hasj, MDMA, ecstacy, kokain og sopp. Jeg synes det er gøy, og det er ganske vanlig i miljøet jeg henger i. Vi bruker ulike typer stoff i ulike sammenhenger, ikke bare til fest, forteller hun.
Tenker ikke på risiko
Oda jobber fulltid som resepsjonist, men hun mener selv at bruken av narkotiske stoffer verken går utover arbeidet eller det sosiale livet på fritiden. Hun forteller oss at rundt halvparten av vennene hun har, også bruker narkotika i ulik mengde. Når det kommer til risiko for skade, er hun ikke bekymret.
– Jeg tenker ikke særlig mye over risikoen av å bruke narkotika, i alle fall ikke mer enn jeg tenker rundt bruken av alkohol og sigaretter, sier hun
MDMA-bruken øker
Leder for rustelefonen, Sturla Naas Johansen, har jobbet med rus i over 15 år. Han har også tidligere jobbet for Uteseksjonen i Oslo. Samtidig som bruken av MDMA øker, påpeker han at det allikevel er få ungdommer som bruker narkotika.
– Antall unge som bruker rus er vanskelig å fastsette, sier Johansen.
Trine Roland Smestad har jobbet for Blåkors i fem år, og hun er bekymret for utviklingen hun ser blant rusavhengige i Oslo. I årene hun har jobbet der har hun sett en markant endring i rusbildet.
– Den største endringen ser vi hos unge voksne. Det er mye syntetisk cannabis, men også ecstacy ser vi at er på vei tilbake, påpeker hun.
Store mørketall
Smestad forteller at det er store mørketallnår det kommer til antall unge som misbruker ulovlige rusmidler.
– Det er omlag 3500 unge voksne rusavhengige som bor på gata i Oslo, og særlig det siste halve året har det vært en stor økning av folk i tjueåra som kommer hit til oss, sier Smestad.
Hun forteller at hovedproblemet med unge som bruker narkotika, er at de selv ikke innser at de har et problem.
– Dette er den siste stasjonen de rusavhengige kommer til. Når man er ung tenker man at man kan klare alt, men når de kommer hit har de innsett at festen er over, sier hun.