Studentene krangler om Westerdals-oppkjøpet
Mens Westerdals-studentene raser, tar de det helt med ro på Høyskolen Kristiania.
– Alle vet at Kristiania er for de som ikke kom inn på Westerdals. Nå kan de bare betale seg inn. Pengene rår og det kreative miljøet kommer til å synke, frykter Westerdals-student Håvard Røsæg.
Han er en av mange Westerdals-studenter Journalen møter som er misfornøyd med den kommende fusjoneringen av Westerdals og Høyskolen Kristiania.
En intensjonsavtale om at Høyskolen Kristiania skal kjøpe Westerdals Oslo ACT ble inngått tidlig i desember. Planen er at avtalen skal ferdiggjøres i slutten av januar. Studentenes furore har blitt dokumentert av blant annet Universitas.
På Westerdals sitt Campus Fjæringen i Christian Krohgs gate er stemningen overraskende rolig. Det er her mange av landets mest kreative sjeler samles i noen år før de gyver løs på arbeidslivet. Nå frykter mange at dette kan endre seg.
Studentene sitter spredt i sine trehus, sakkosekker og sofaer med datamaskiner på fanget. Praten går løst om alt fra videospilldesign til revyens behov for musikere og hva som skal spises til lunsj. Men det er et tema som trumfer de andre, og når det kommer opp, blir de plutselig sinte.
– Det blir ille å få Kristiania på vitnemålet, forteller Røsæg.
Kan bli det første private universitet
Han har satt seg ned i kafeteriaen for å spise lunsj med medstudentene Edvard Skodvin og Melina Villanueva som også går på tekst og skribent-studiet. Mens Røsæg raser, tar Skodvin tar situasjonen litt mer med ro.
– Jeg bryr meg ikke så veldig mye om det, ass. Jeg liker bare å ta det rolig og ikke stresse for mye. Det har skjedd og sånn er det, selv om jeg skjønner hvorfor folk er så sinte, forteller han rolig.
Da våkner Røsæg til liv, og har et nytt ankepunkt – nemlig Kristiania-rektor Trond Blindheims plan om å skape landets første private universitet. Planen ble nevnt i Universitas tidligere i januar.
– Hvis Blindheim får gjennomført planen om et privat universitet, får han monopol på kreativ utdanning. Det er et tankekors hvis staten tillater det. Det burde ikke være noe monopol på private skoler, sier han.
Likegyldige på Kristiania
På Høyskolen Kristiania er interiøret noe helt annet. Der Westerdals har sakkosekker eller trehus, finner man i stedet helt vanlige stoler og bord, uten at det ser ut til å gå utover den vrimlende studentaktiviteten. Men det er en annen viktig forskjell. Mens stemningen blir amper når man tar opp det kommende oppkjøpet på Westerdals, er reaksjonen en helt annen når man beveger seg fra Grønland mot sentrum.
Flere har ikke engang hørt om det kommende oppkjøpet, og ytterligere studenter har heller ikke særlig mye å si om det hele.
– Helt ærlig så har jeg ikke hørt særlig om det, sier Osman Akram, som studerer HR og personalledelse.
Studiekompis Steffen Øvre er imidlertid positiv.
– Jeg synes det er spennende at de satser som de gjør. Det blir spennende å se hva de gjør med karakterkrav og slikt. Det er tøft at de ekspanderer, sier han.
Har mye å lære
Akram synes ikke selv han er særlig kreativ, men er for dagen ironisk nok ikledd et fargerikt skjørt og dekorativ blomsterpynt i anledning av en studietur. Tross egen manglende kreativitet, tror han at Westerdals-studenter har noe å lære av sine kommende likemenn.
– Velkommen til dem, a. De har mye de kan lære her. Selv om det er lett å komme inn, betyr ikke det at det ikke er en bra skole. Det blir flere muligheter for alle, sier han.
Samtidig har kjøpet enda ikke godt gjennom, noe Øvre trekker frem. Muligens forblir de to skolene separate, til likegyldighet fra den ene gruppen og enorm lettelse fra den andre.
– Det er jo ikke sikkert det blir noe, vi får se. Uansett burde de på Westerdals være sinte på styre, for det er jo de som ødelegger det tilbudet de har hatt, sier han.
Uforstående bohemer
I Brugata har en kvintett med Westerdals-studenter samlet seg etter en lang dag. De ligger henslengt i leilighetens sofaer, omringet av brusflasker og øl. På grunn av dyre strømregninger er det ingen varme. I ekte bohemånd lar de seg ikke affisere, og fortsetter diskusjonen fra tidligere på dagen.
Nå har Solveig Dønåsen kastet seg inn i diskusjonen. Hun er mest oppgitt over at det er vanskelig å si hva som kommer til å skje.
– Vi vet veldig lite om dette, om det blir fusjonering, eller bytting av eierskap eller hva som skjer. Og dette er jo en kommunikasjonsskole, sier hun.
En trend blant studentene har vært å lage såkalte memes i protest ifølge Universitas.
– Det eneste vi kan gjøre nå er å lage memes. Det skaper samhold blant westerdølinger, sier hun.
– Vi har forståelse for at studentene har mange spørsmål knyttet til denne prosessen. Dessverre har vi ikke mer informasjon om utfallet av prosessen enn det vi allerede har gitt til studenter og ansatte, svarer kommunikasjonssjef på studentenes bemerkninger Vibecke Osfoss.
Hun ser på det positive i situasjonen.
– Med tanke på alt som har skjedd det siste året, ønsker vi et eierskifte velkommen, og vi er glade for at det er en stiftelse med utdanningsformål som ønsker å overta eierskapet, sier hun.
Rektor beroliger
Kristiania-rektor Trond Blindheim har forståelse for at studentene er urolige. Samtidig betrygger han dem, og lover at det ikke vil skje endringer.
– Vi har ingen konkrete planer om å endre noe annet enn eierskapet. Stiftelsen vår har som formål å drive høyskolen på best mulig måte med nærhet til studentene og arbeidslivet. Hver krone av høyskolens overskudd skal brukes på læringsmiljøet, sier han.
Han trekker frem at det er viktig å beholde organisasjonskulturen til både Westerdals og Kristiania. Skolene skal bli likeverdige partnere med en åpen dialog for både ansatte og studenter.
– Ønsket er utelukkende fundert på det faglige, og det faktum at nåværende eier ønsker å selge en høyskole som vi ønsker å kjøpe. Westerdals har attraktive studier og en dyktig fagstab som kompletterer våre studier og vår fagstab, sier Blindheim.
Han forteller at jurister og revisorer er i gang med transaksjonsspørsmål, og at den studieadministrative og faglige prosessen begynner når de er ferdige.