Økning i overgrep mot barn på nett

Kripos melder om en økning i antall henvendelser hvor barn blir kontaktet av voksne som utgir seg for å være barn på nett.

Nettspill som henvender seg til unge, brukes ofte av voksne til å komme i kontakt med barn.

Begrepet grooming betegner voksne som opparbeider seg et falskt tillitsforhold til barn over internett for å utnytte dem seksuelt. Ifølge Laila Søndrol, leder i Seksjon for seksuallovbrudd, er dette et økende problem.

Laila Søndrol, leder for Seksjon ved seksuallovbrudd i Kripos Foto: Politiets IKT-tjenester

– Kripos mottar jevnlig henvendelser fra moderatorer fra ulike nettspill som henvender seg til barn. Disse hendvendelsene dreier seg som regel om bekymringsfull atferd fra brukere av spillene. Vi opplever også at foreldre som blir oppmerksomme på at barna deres er utsatt for uønsket seksuell tilnærming på internett kontakter politiet, sier Søndrol.

Sønderol sier at felles for disse nettsidene er at de ikke har noen aksept for dette, og normalt vil slik oppførsel både medføre utestengelse og sikring av det de måtte ha av bevis for overlevering til Kripos eller andre i politiet.

– Ulempen er noen ganger at tjenesten ikke nødvendigvis er satt opp eller laget slik at det er lett å sikre gode bevis som kan benyttes til noe i etterhånd, sier Søndrol.

Artikkelen fortsetter under grafikken

 

For enkelt?

Journalen lagde en bruker på det sosiale nettstedet "Moviestarplanet". Vi reagerte på hvor enkelt det var og hvor lite informasjon vi måtte gi for å opprette en bruker der. Det eneste vi måtte gjøre var å registrere et brukernavn og et passord, så hadde vi en profil.

Det skal ikke mye til for å registrere seg som bruker på Moviestarplanet. Foto: Skjermdump/Markus Vangen

Vi måtte altså ikke knytte brukeren til en e-post adresse eller noen andre former for kontaktinfo.

Du må imidlertid godta noen vilkår, som blant annet inneholder to punkter om seksualitet, for å få opprettet en bruker på Moviestarplanet:

"Ikke velg et brukernavn som referer til kjønnsproblemer eller seksualitet, og ikke bruk ditt virkelige navn som brukernavn."

"Ikke skriv ting som er seksuelt oppfordrende eller rasistisk."

Vi prøvde selv å registrere en bruker med ordet "vagina" i navnet og registreringen gikk helt smertefritt. 24 timer etter vi registrerte profilen har vi verken fått beskjed om å måtte endre navn eller blitt truet med utestengelse fra siden.

I Moviestarplanet har du også mulighet til å finne elever i andre klasser. Ved å taste inn hvilken skole, klasse og trinn du går på kan du lett finne klassekamerater.

Vi tastet inn en vilkårlig skole, klasse og trinn, og kunne dermed umiddelbart chatte med elever i vår "klasse". 

Det å avtale et møte med barn under 16 år, med den hensikt å begå et overgrep. Kan straffes med bot eller fengsel inntil 1 år. Det å faktisk gjennomføre et sekuselt overgrep mot barn resulterer i en fengselsstraff på inntil 16 år.

Skjermdump/Moviestarplanet

Mener de tar det på alvor

– MovieStarPlanet er et sosialt nettsted som sikter seg inn på barn i alderen 8-15 år, sier sikkerhetssjef Vernon Jones.

Videre sier han at siden har over 350 millioner registrerte brukere fra 16 land og hele 11 millioner aktive brukere i måneden.

Leder for sikkerhet på Moviestarplanet, Veron Jones, sier at sikkerheten for de yngre brukerene er noe de tar på alvor.

– MovieStarPlanet tar ikke lett på barns sikkerhet. Brukerne kan blokkere brukere og rapportere uønsket aktivitet til våre moderatorer, sier Jones.

Kripos har lansert en rød knapp der det står politi i hvitt med en lenke til tips.kripos.no. Denne knappen kan man putte på hjemmesiden sin for å hjelpe politiet å synligjøre seg. Politiet sier knappen er viktig, særlig på sider der barn og unge ferdes.

Kripos gjør seg tilgjengelig med denne knappen. Skjermdump / Politiet

Moviestar planet har imidlertid valgt å ikke ha denne knappen på sine sider.

– Vi fryktet at brukerne ville sende henvendelser til Kripos som egentlig burde vært adressert vår supportavdeling. Det er bedre at brukerne sender henvendelser til oss først, så kan vi ta en vurdering om det bør videreformidles til Kripos, sier Jones.

Trenger oppfølging

Prosjektleder i "Du bestemmer" og seniorrådgiver ved Senter for IKT i utdanningen, Karoline Tømte, sier at foreldre ikke må ta for lett på barnas internettbruk.

– Det er viktig å ikke ta dette for gitt. Selv om man lett kan tenke at barn har vokst opp med internett og er digitalt innfødte, må man gi barna en kyndig veiledning i hvordan man skal te seg på nett, sier Tømte.

Hun sier at det er veldig viktig at foreldre viser interesse om hva ungene gjør på nett.

– I tillegg er det viktig å være en barnet kan stole på, som stiller opp og hjelper til, heller enn å løfte pekefingeren dersom barnet havner i vanskelige og uønskede situasjoner på nett.

Laila Søndrol i Kripos kan bekrefte at det å komme med pekefingeren eller å nekte barn å være på internett kan virke mot sin hensikt.

– Å nekte barn å være på tjenesten eller ikke ha tilgang til Internett, er trolig ikke noen god løsning. Årsaken til at mange barn ikke forteller om ting de har blitt utsatt for eller opplevd, er nettopp frykten for å miste tilgang til Internett, forteller Søndrol.