Tar stadig flere for ruskjøring
UPs kontrollstatistikk for 2016 viser at stadig flere blir tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand.
Utrykkningspolitiet (UP) anmeldte i fjor 2402 personer for ruspåvirket kjøring. En økning på 44 prosent sammenlignet med 2015.
Bedre metoder
Assisterende UP-sjef, Roar Skjeldbred Larsen, sier at det ikke er grunn til å tro at det er flere som kjører i rus enn tidligere. Han forklarer de økte tallene med at Politiet har blitt flinkere til å fange opp ruskjørere.
– Vi har fått bedre rutiner og mer effektive metoder for å oppdage ruspåvirkning blant sjåfører. Alle som blir stoppet i kontroll må nå blåse i alkometer. I tilegg har vi fått et nytt analyseintrument for spytt som fanger opp andre stoffer enn alkohol, sier Larsen.
Larsen sier det grunn til å tro at tallene for 2017 vil bli enda høyere.
– Tallene fra januar i år viser en økning på over 50 prosent sammenlinget med samme periode i fjor. Det er grunn til å tro at tallene vil fortsette å øke, sier Larsen.
Larsen påpeker at Norge har relativt lite ruskjøring sammenlignet med andre europeiske land.
Bekymringsverdig
Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen, sier at tallene som kommer frem i UPs statistikk er nedslående.
– Tallene er selvsagt svært bekymringsverdige. Vi vet at det blir foretatt over 130 000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand hver dag. Det er ekstremt mange, sier Årøen.
Årøen peker på at personer som kjører i rus utgjør en betydelig risiko, ikke bare for seg selv men også for sine medtrafikanter.
– Det er veldig viktig for den generelle trafikksikkerheten at politiet klarer å stoppe så mange ruskjørere som mulig. De setter ikke bare seg selv, men også andre i unødig fare.
Trygg Trafikks erfaring tilsier at mange ruskjørere er kriminelle gjengangere som har relativt lite å tape på å bli tatt.
– De har ofte så mye på rullebladet fra før, at en rusdom fra eller til ikke spiller så stor rolle, sier Årøen.