PRIVATØKONOMI Få leietakere er klare over rettighetene sine

Her er noen viktige ting du må vite når du leier bolig.

Det er viktig å huske på rettighetene sine når man leier av en offentlig utleier.

Bare én av syv er klar over rettighetene sine som leietaker, viser en undersøkelse Forbrukerombudet gjorde i 2015. Ingeborg Flønes, Direktøren for Forbrukerservice i Forbrukerrådet, sier til NRK at det er viktig å ha alt på plass når man skal leie så man slipper ubehageligheter.


Spør om oppsigelse og prisøkning

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, forklarer til Journalen at de vanligste spørsmålene han får til forbrukerrådet handler om prisøkning og ønsker om å si opp leiekontrakten.

LES LOVEN: Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet oppfordrer alle leietakere å oppdatere seg på husleieloven. Foto: Forbrukerrådet pressefoto

- Standard leiekontrakt oppgir en oppsigelsestid på tre måneder. For noen små hybler kan det være snakk om en måned, sier Skaug Halsos. 

Halsos anbefaler unge å støtte seg til husleieloven. Den er til for å gi den som leier ekstra rettigheter.

- Hvis du er usikker, er lovene det viktigste du kan støtte deg til, selv om de til tider kan være avanserte. Har du virkelig problemer med leietaker så er det vanlig for kommuner å ha en husleienemd. De kan hjelpe deg hvis du står i en konflikt med huseier, forteller han. 

Noe mange også lurer på er om prisen på leien kan øke. 

- Noe annet vi får mye spørsmål om er om husleien kan øke. Svaret på dette er ofte nei, men unntak av noen sjeldne situajsoner. 

Fire viktige punkter fra Husleierforbundet som du må tenke på når du leier:

Solidaritetsansvaret

Studenter er ofte ikke godt nok informert om solidaritetsansvaret. Solidaritetsansvar betyr at alle er ansvarlig for hele kontrakten i fellesskap. Det er fort gjort å glemme at leieboere som kun har en felles kontrakt med utleier har et solidaransvar. Hvis én ikke betaler sin del av leien, kan utleier kreve beløpet av hvem som helst i fellesskapet. 

Egen depositumskonto

Depositum skal betales inn på en egen konto, ikke rett til huseier. Dette er ulovlig, stadfetser husleieloven.

Bindingstid

Les kontrakten nøye. Noen ganger kan du ha en bindingstid på over ett år.

Befaring

Det er alltid viktig å ha inn- og utflyttingsbefaring sammen med utleier. Alle skader og mangler føres i en protokoll. Ta også en befaring hver gang det skjer utskiftinger i ett kollektiv.