Pensjon Unge usikre på pensjon
Mange under 30 år er redde for at de ikke vil få en pensjon de kan leve av.
Nesten halvparten av de unge som deltok i en undersøkelse gjort for KLP sier de er redd for å ha for lite penger når de blir pensjonister, skriver Klassekampen.
I undersøkelsen sier 45 prosent under 30 år at de ikke tror de vil få en levelig pensjon.
Den nye folketrygden fra 2011 innførte levealderjustert pensjon, som betyr en høyere forventet levealder gir lavere alderspensjon. Målet med pensjonsreformen er at flere unge i dag skal jobbe lengre.
– Den gamle ordningen var for raus med tanke på at unge i dag vil leve lengre og dermed ha en lengre pensjonisttilværelse. Derfor vil god planlegging i god tid være viktig, spesielt hvis man ikke ønsker å jobbe til 70-71, sier pensjonsøkonom ved Storebrand Knut Dyre Haug.
Pensjon for alle
Flere fagforeninger har gått sammen og skapt organisasjonen «Forsvar offentlig pensjon» for å styrke alderspensjonen i folketrygden. Mandag 27. mars skal de ha en konferanse rettet mot de under 45 år, for å hjelpe denne gruppen med å forstå den nye folketrygden etter pensjonsreformen. Landsstyremedlem i Norsk Tjenestemannslag Åsene Skjelbred Refsdal mener det er viktig at folketrygden sikrer en anstendig pensjon til alle.
– Det går i en retning hvor den enkelte må spare selv, men jeg tenker at pensjon er et politisk spørsmål. Skal det være opp til den enkelte eller opp til fellesskapet? Man har ennå et godt kollektivt system for tjenestepensjon i staten, som gir en garanti for hvilken pensjon du får. Dermed slipper du å spare dine egne penger, det er et sånt system jeg ønsker å forsvare, sier Refsdal.
Bekymringen er at den nye ordningen sterkt favoriserer de som kan delta lengst i arbeidslivet.
– Man har lagt opp et system hvor de økonomiske fordelene ligger i å kunne stå lenge i jobb for å få en god pensjon, men det kan ikke alle. Etter et langt arbeidsliv er det mange som må slutte, de blir straffet for et pensjonssytem som skal belønne de som har mulighet til å jobbe lengst, ifølge Refsdal
Ikke for tidlig
Ifølge undersøkelsen tenker kun 20 prosent av de som er under 30 år, at de vil ha muligheten til å gå av tidlig med pensjon. Men selv om pensjonsøkonom Haug mener at man skal tenke langsiktig, så skal man ikke tenke for tidlig.
– For unge studenter er det ikke viktig å tenke på pensjon. En 25-åring bør heller fokusere på å etablere seg med en god jobb og bolig. Når man har kommet over BSU-alderen på 34 år, fått seg bolig og boliggjelda er under kontroll, først da har vi kommet til den store pensjonsplanleggingen, sier Haug.
Selv om pensjon kanskje ikke er det man burde fokusere mest på før fylte 35 år, så kan det være smart å følge med på hvilke pensjonsordninger man får gjennom arbeidsplassen, legger Haug til.
Når tenker folk på pensjon?