Frykter trakassering av tiggere etter Brennpunkt-avsløring
– Koblingen opp mot tiggermiljøene vi så i Brennpunkt kjenner ikke vi til, sier Kirkens Bymisjon i Oslo. Oslopolitiet sier det motsatte.
I går kveld ble det kjent at NRK har fulgt det rumenske miljøet i Bergen over to år. Brennpunktdokumentaren "Lykkelandet" avslørte at miljøet er preget av organisert kriminalitet som menneskehandel og salg av vanedannende piller.
Avsløringene skapte umiddelbar storm i sosiale medier og nå frykter Olav Lægdene i Kirkens Bymisjon at uskyldige tiggere vil rammes.
– Mye vi ikke vet
– Jeg tenker med uro på mange av de tiggerne som sitter rundt, for det er mye vi ikke vet her. Jeg frykter dette vil føre til en mistenkeliggjøring av hele tiggermiljøet, og kanskje trakassering, sier han.
Lægdene er virksomhetsleder i Nadheim, et tiltak som jobber med å bistå prostituerte. Han kjenner ikke igjen tilstandene som portretteres i Brennpunktdokumentaren.
– Kirkens Bymisjon i Oslo kjenner ikke til den klare koblingen mellom menneskehandel og tiggermiljøene som vi så i Brennpunktdokumentaren. Det er overveiende sannsynlig at veldig mange av de som tigger er fattige mennesker med en veldig tøff hverdag, sier Lægdene.
"LYKKELANDET"
- Brennpunktdokumentar om tiggermiljøet i Bergen
- Fulgte rundt 140 personer med skjult kamera i to år
- Viste at rumenske miljøer i Bergen tjener penger på organisert kriminalitet
- Blant kriminaliteten var menneskehandel og salg av vanedannende piller
- På facebook har bakmenn og lagt ut skrytebilder av store pengebunker og dyre boliger i Romania
Kilde: NRK
Politiet ser en kobling
Leder for menneskehandelgruppen i Oslopolitiet, Thor Martin Elton, mener derimot at situasjonen i Bergen er overførbar til Oslo.
– Vi ser en kobling til tigging, både i saker om menneskehandel og i saker om pillesalg, sier han.
Han mener man ikke kan sette noen skillelinje mellom Bergen og Oslo.
– Disse miljøene går inn i hverandre, de flytter seg mellom de store byene. En person som er i Oslo én dag kan neste dag dukke opp i Bergen, sier Elton.
Lægdene i Kirkens bymisjon advarer likevel mot å skjære alle over en kam.
– Jeg håper at folk har litt is i magen og ikke trekker for raske slutninger. At det finnes noen koblinger betyr ikke at det gjelder alle, sier han.
– Tigging er et skalkesjul
Stortingsrepresentant for FRP, Ulf Leirstein, ser derimot ingen grunn til å avvente situasjonen.
– Dokumentaren på Brennpunkt viser helt tydelig at det er organisert kriminalitet som står bak hovedvekten av tigging i Norge, sier han.
Leirstein er ikke overrasket over Brennpunkts avsløringer. Han viser til til en Kripos-rapport fra 2014 som melder at ”Oslo politidistrikt har avdekket en rekke forhold hvor det er sammenheng mellom tigging og vinningskriminalitet".
– Tigging er et skalkeskjul for kriminell virksomhet. Det skalkeskjulet fjernes ved et forbud mot tigging. Dette har Fremskrittspartiet argumentert for i årevis, sier Leirstein.
Kjenner seg ikke igjen
Maria tigger på gaten i Oslo, og ser ingen grunn til at det hun gjør skal forbys. Hun har heller ikke merket at folk har behandlet henne annerledes etter at Brennpunktdokumentaren kom ut.
– Nei, folk har oppført seg som vanlig, sier Maria.
Hun kjenner seg ikke igjen i beskrivelser av organisert kriminalitet.
– Det de sier på TV er ikke sant om meg og mine venninner. Vi er verken kriminelle eller prostituerte. Vi ber bare om penger til mat, sier hun.
Maria ønsket ikke å oppgi sitt etternavn.