Ny malariavaksine vil kunne redde titusener

Malariavaksinen skal i første omgang prøves ut på 360 000 barn i Kenya, Ghana og Malawi, opplyser Verdens Helseorganisasjon mandag.

Malaria drepte mer enn 429 000 mennesker i 2015. 92% av disse befant seg i Afrika.

NAIROBI: I anledning verdens malariadag, annonserte Verdens helseorganisasjon at den nye malariavaksinen, RTS,S, allerede fra neste år skal implementeres som prøveprosjekt i tre land. 

Prøveprosjektet skal skje i perioden 2018-2020, og testes på 360 000 barn i alderen 5-17 måneder. 

Vaksinen

Vaksinen er utviklet av den britiske legemiddelgiganten GlaxoSmithKline (GSK) og utprøvd i perioden 2009-2014 i syv afrikanske land med støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation. 

– En mulig malariavaksine er store nyheter, og informasjonen fra dette prøveprosjektet vil hjelpe oss med tanke på videre bruk av vaksinen, sier doktor Matshidiso Moeti, WHOs regiondirektør i Afrika, i en presseuttalelse.  

Den nye vaksninen vil kunne gi opp mot 50 prosent beskyttelse mot en sykdom som i 2015 tok 429 000 liv på verdensbasis. Av disse var 92 prosent av ofrene afrikanske, og to tredeler av dem barn under fem år.

–  Kombinert med eksisterende malariaforebyggende midler, vil denne vaksinen ha potensialet til å redde titusener av afrikanske liv, forteller Moeti videre.

Prøveprosjekt-land

De tre prøveprosjektlandene, Kenya, Ghana og Malawi, er plukket ut på bakgrunn av disse kriteriene: 

  • Høy dekning av nettinger behandlet med langvarende insektmiddel.
  • Velfungerende malaria- og vaksinasjonsprogram.
  • Høy forekomst av malaria selv ved opptrapping av nettingbruk.
  • Deltakelse i fase tre av prøveperioden for RTS,S-vaksinen.

Hver av de tre landene vil bestemme hvilke distrikter og regioner som blir inkludert i prøveprosjektet. Områder med høye tilfeller av malaria vil bli prioritert, der fordelene ved en vaksine er spådd å være høyest, står det i presseuttalelsen.