Klare for turbandagen

I morgen arrangeres turbandagen for åttende gang, og det skal kåres en offisiell Osloturban.

I Spikersuppa holder Unge Sikher og andre frivillige på med forberedelser til morgendagen. Balraj Singh, nestleder i Unge Sikher og områdeansvarlig for turbandagen, sier de har høye forventinger til turbandagen.

– Geir Lippestad skal komme innom i morgen og holde en apell, det er jo veldig kult da, sier Singh med et smil om munnen. 

Harvir Kaur er en av de frivillige dugnadsarbeiderne for Turbandagen Foto: Martine Forbord-Larsen

Gave til Oslo

Nestleder ved Unge Sikher og områdeansvarlig for turbandagen, Harvir Kaur, forteller at arrangementet tar utgangspunkt i turbanen fordi den er et symbol på sikhenes verdier. 

- Turbanen står for universelle verdier som likestilling og solidaritet, den er ikke bare et klesplagg, men en del av deg og kroppen din, sier Kaur.

Videre forteller hun at turbandagen er ment som en gave til Oslo.

- Det er en stor åpenhet for arrangementet, og det kommer folk i alle aldre. Et år knyttet jeg turban på en liten baby, det var kjempe gøy, forteller Kaur.

Ny Osloturban

De norske designerne Skavlan og Fam Irvoll, Holzweiler og Haik har laget hvert sitt forslag til den nye Osloturbanen. Lørdag 22. april skal vinneren kåres. Osloturbanen kommer ikke til å være en nasjonal turban, men Kaur forteller at et av hovedmålene er at den skal kunne passe sammen med Oslobunaden. 

Sikhismen og turbanen

- Sikhismen er et religionssamfunn stiftet i India på 1500-tallet.

- En sikh er en person som legger vekt på likhet og tror på at alt og alle i universet er en del av den samme kraften.

- Vaisakhi er en høytid til minne om opprettelsen av Det Sikhiske fellesskap. 

- Turbanen er som en krone, alle har rett til å gå med den. den symboliserer det å elske alle, oppføre seg solidarisk, være ærlig og ydmyk.

- Sikher klipper ikke håret, derfor er det praktisk med en turban i hverdagen.

kilde: www.turbandagen.no 

Tre svært ulike prototyper av Osloturban. Foto: Sophie H. Fossen

 

 

 

 

 

 

 

- Det er ment som en Osloturban, men det hadde vært kult hvis hele Norge ville akseptert den som sin turban, sier Harvir Kaur.

Turbanen er godt akseptert blant nordmenn, dette skyldes kanskje sikhenes åpenhet blandet med nordmenns toleranse. Kaur forteller at det ikke er sikkert at dette er tilfellet utenfor Norge. Turbandagen er viktig fordi det er en del fremmedfrykt i mange land, og denne type arrangement kan bidra til å ufarliggjøre det som er ukjent.

Feirer Vaisakhi

Sikhmenigheten i Oslo og Lier har i mange år markert sin viktigste høytid, Vaisakhi, ved å marsjere i tog fra Oslo S til Universitetsplassen. For åtte år siden følte de et behov for å fortelle publikum som møtte opp for å se på toget, mer om Sikhismen og hva markeringen dreiet seg om. De satte opp et telt på Universitetsplassen og inviterte alle som ville komme.  I dag er dette blitt til en tradisjon i Spikersuppa.