Begge sider har savnet EØS-spørsmålet i valgkampen
Europabevegelsen og Nei til EU mener EU- og EØS-spørsmål har fått for liten plass i årets valgkamp.
Europabevegelsen jobber aktivt for å få Norge inn i EU, mens Nei til EU ønsker å trekke Norge helt ut av EØS-avtalen. Organisasjonene er politisk uenige, men mener begge at det er skuffende at EU- og EØS-spørsmålet har tatt liten plass i årets valgkamp. Generalsekretær i Europabevegelsen, Kirsti Methi sier det er skuffende og oppsiktsvekkende fordi EØS-avtalen mer eller mindre påvirker alle samfunnssektorer i det norske samfunnet. Fungerende leder i organisasjonen Nei til EU, Olaf Gjedrem, sier debatten er noe de store partiene Høyre og Arbeiderpartiet ikke ønsker.
Ønsker debatt
Både Europabevegelsen og Nei til EU mener det norske samfunnet er tjent med en debatt om EU-spørsmålet. I følge Olaf Gjedrem er det et problem at velgerne ikke vet hvordan samfunnsendringer følger av krav fra EU-direktiv.
- Disse direktivene får vi stadig flere av på stadig nye områder. EU utvider sitt domene stikk i strid med folkeavstemningen i 1994. Vi utfordrer de styrende, men de ønsker ikke debatt eller endring.
Europabevegelsen synes det er satt lite fokus på spredningen mellom de ulike partiene, og mener velgerne hadde hatt større behov for dekning av EU- og EØS-spørsmål under valgkampen.
– Ikke minst når rimelig store partier som Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil kunne bli regjeringspartnere med Arbeiderpartiet, selv om de begge vil si opp EØS-avtalen mens Arbeiderpartiet vil beholde de. På høyresiden ønsker Fremskrittspartiet å reforhandle den for i sterkere grad å fremme nasjonale interesser – stikk i strid med grunnlaget for hele avtalen, som er å redusere nasjonale interesser til fordel for å fremme de fire friheter i EUs indre marked, sier Europabevegelsens leder Jan Erik Grindheim.
Fungerende leder i Nei til EU, Olaf Gjedrem, ønsker også større fokus på EU- og EØS-spørsmål i valgkampen og i politikken generelt.
– Da får vi debatt og hevet kunnskapsnivået blant alle, og dermed økt muligheten for endring. Vi ønsker å si opp EØS-avtalen, da trenger vi debatt for å vise at det er det demokratiet i Norge er best tjent med, sier Gjedrem.
Jan Erik Grindheim sier at Europabevegelsen gjerne skulle sett at Norges forhold til EU gjennom EØS-avtalen ble mye oftere diskutert av norske politikere.
– For oss er det klart at et fullverdig norsk medlemskap i EU hadde passet bedre, for da hadde vi også hatt politisk innflytelse på utformingen av rammebetingelsene som EØS i dag utgjør for norske bedrifter og arbeidsplasser.
Skulle hatt større plass
NRK er en svært viktig kilde til valgstoff gjennom hele valgkampen. Til Journalen forteller NRK at det er valgprosjektet og valgredaksjonen som bestemmer hvilke saker som skal debatteres i valgdebattene. Det er programlederne og vaktsjefen for sendinga som i siste instans bestemmer programmet i debatten.
– Det er en blanding av vår egen analyse og de temaene som seiler opp i valgkampen. Vi evaluerte fra forrige valg at vi da prøvde å styre for mye og glapp da på det folk diskuterte i sosiale medier og på andre debattarenaer. Hvordan de ulike partiprogrammene blir vedtatt på landsmøtevåren er også viktig – der ser vi skillelinjene i norsk politikk og hvilke saker partiene flagger mest, sier Aksel Helgheim som er prosjektleder for valgdekning hos NRK.
- Temaet har ikke blitt så stort som det kanskje kunne blitt, trolig fordi selve spørsmålet om medlemskap i EU er vanskelig innad i de ulike regjeringsalternativene. EØS-diskusjonen kan fort bli teknisk i større debatter, men har bedre potensiale i ytringer og nettartikler, sier Helgheim.