#neitilkutt
Regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 innebærer et kutt på 45 millioner kroner til folkehøyskolene. Kuttet vekker sterke reaksjoner.
Regjeringens forslag til statsbudsjett som finansminister Siv Jensen framla for Stortinget 12. Oktober, viser et kutt i budsjettet hos folkehøyskolene. I dag ble det arrangert en demonstrasjon utenfor Stortinget i protest mot kuttforslaget. Folkehøyskolene hadde, ifølge deres nettside, til sammen 7477 elever skoleåret 2016/17. Dette er en økning på 2,9% fra forrige år. Interessen for et annerledes år på folkehøgskole øker, men lite ser ut til at det nye statsbudsjettet har tatt hensyn til dette.
Folkehøyskole er for alle
Sigrid Grundt Leine har selv gått på folkehøyskole, og synes det er synd at regjeringen ønsker et kutt i budsjettet. Hun er her sammen med flere av sine venner fra Ringerike folkehøyskole.
– Vi er her fordi det er sykt at de skal kutte enda mer i støtten til folkehøyskolen. Jeg har det veldig bra på folkehøyskole, og synes flere skal få muligheten til det, sier Leine.
Hun mener konsekvensene av kuttet vil føre til at forskjellssamfunnet vil vokse, og at kun de med rike foreldre vil kunne gå på folkehøyskole.
– Folkehøyskole er for alle uansett hvilken bakgrunn man har, påpeker Leine.
Tord Ramstad går på Seljord Folkehøyskole, og som alle andre som har møtt opp foran Stortinget i dag, er han i mot kuttet på 45 millioner kroner.
– Det er ikke enormt mange folkehøyskoler i Norge. 45 millioner høres ikke så mye ut i statsbudsjettet, men det har mye å si for de folkeskolene som er.
Politikere med samme budskap
Under dagens demonstrasjon stilte alle partiene, utenom regjeringen, opp med taler og appeller. Alle er enige om kuttet på 45 millioner er en dårlig løsning.
– Dessverre har ikke jeg gått på folkehøgskole. Det er en av mine mange tabber i livet, slår Knut Arild Hareide fast i sin tale. Han Lurer på hvorfor regjeringen vil kutte 45 millioner til en skole som gir personlig utvikling og modning. Folkehøgskolen er viktig for de som er skolelei, og det gir opplevelser som er fantastiske. Vi trenger ikke mindre folkehøyskoler i Norge, vi trenger flere, sier han.
Dannelse er viktigere enn kompetanse
Trine Skei Grande sier at mange tror skole handler om å lære seg å lese, regne og å slå opp på google. Hun mener at skole handler om dannelse. Det å bli hele mennesker, skjønne hvem du er og hva du skal gjøre med livet.
– Folkehøgskole gjør deg til et helt menneske som er engasjerer, og som bryr seg. Det er dannelse vi skal kjempe for i et samfunn, ikke kompetanse. Derfor må vi på sørge for flere folkehøgskoler, sier Grande.
Alle håper at kuttforslaget ikke blir vedtatt, og at folkehøgskolene kan fortsette med like mye midler som tidligere – om ikke mer. Alle budsjettinnstillinger skal være ferdig behandlet i Stortinget senest 15. desember.