Åpen kunstfestival

Performance Art Oslo (PAO) arrangerte for femte gang kunstfestival denne helgen. Målet var å sette lys på den mindre kjente kunstformen.

Performance Art Oslo

- En organisasjon for profesjonelle performance-kunstnere som bor på Østlandet.

- Performancekunst er når kunstneren bruker seg selv å kroppen sin som del av kunstverket. 

- PAO arrangerte denne helgen sin femte     festival hvor de samlet performance-kunstnere fra hele verden. 

–  Vi prøver å gjøre performance-kunsten tilgjengelig for publikum, sier arrangørene Tanja Thorjussen og Franzisca Siegrist . 

De har  samarbeidet i fem år med å arrangere og velge ut kunstnere til festivalen. 

– Vi ønsker å bryte ned oppfatningen om at kunst er vanskelig. Vi vil lage en atmosfære der publikum kan oppleve kunsten på en god og trygg måte.

Performancekunst har hatt lite oppmerksomhet i Oslo og er fremdeles en smal kunstarena. Thorjussen og Sigrist ville med PAO skape et fellesskap for kunstnere som driver med performancekunst i Oslo.

Festivalen var åpen for alle og inngangen gratis. 

– Det handler også om at performancekunst er en relativt smal og flyktig kunstform. Den er ikke varig, den foregår bare i nuet. Vi vil med festivalen at folk skal komme å se mer performance, og i tillegg skape internasjonal oppmerksomhet mot miljøet som finnes i Oslo.

Viktig at kunstnerne får betalt

Festivalen støttes blant annet av Fritt Ord, Kulturrådet og Oslo kommune, og publikum kan selv velge å gi en donasjon eller ikke. Det viktigste er ikke at organisasjonen får penger, men at festivalkunstnerne får betalt. 

– Det er veldig viktig for oss at kunstnere og alle involverte i festivalen blir betalt for sitt arbeid, da det ikke er vanlig innenfor kunstfeltet. Vi er heldige som kan få støtte fra offentlige instanser, uten den hadde ikke festivalen vært mulig, sier Thorjussen og Sigrist. 

168 søkte og 12 ble valgt ut

Til denne festivalen hadde PAO laget en åpen søknad. 168 kunstnere svarte og 12 ble valgt ut på grunnlag av kunstnerens tidligere verker, profesjonalitet og slektskap i tematikk. 

De som ble valgt ut var lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere. Deriblant Mia Øquist fra Bergen som har gjort flere perfomancer tidligere, blant annet på Festplassen i Bergen i 2014. Performancen het Cordons in the public space. Hun blokkerte en del av den åpne plassen med et fargerikt tau og skjulte identiteten sin. 

Hennes tidligere kunstverk har handlet om mennesker i sosiale situasjoner. 

Festivalen foregikk på ROM sine lokaler i Oslo. ROM er en frivillig organisasjon som fremmer nyskapning innenfor kunst og arkitektur. De har en rekke utstillinger og konferanser, og lånte lokalene sine til PAO for bruk under festivalen. 

 

Stikkord