– Eldre har vært overlatt til seg selv

FRI Oslo og Akershus arrangerer regnbuetreff for skeive seniorer to ganger i måneden. – Dette miljøet har i mange år vært altfor ungdomsfokusert, sier senioraktivist Aasmund Robert Vik.

Hver første og tredje torsdag i måneden inviterer FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i Oslo og Akershus (FRI OA) til regnbuetreff for eldre skeive. Tilbudet er ment å være et sosialt og trygt møtested for lesbiske, homofile, bifile og trans-seniorer.

– Jeg vil si at det var en pangstart. Det var godt besøk allerede fra første gang, og treffet har blitt stadig mer kjent blant folk og tiltrekker seg flere, sier Aasmund Robert Vik.

– Vi har truffet et behov og et ønske, legger han til. 

Vik har jobbet for de homofiles rettigheter i nesten 50 år, og ble tildelt frivillighetsprisen 2015 for sitt engasjement og frivillig arbeid. Til Journalen forteller Vik at han fortsatt er aktiv og jobber som frivillig i FRI OA, og er en del av vertskapet. 

For lite oppmerksomhet

Treffene arrangeres av FRI OA på Kampen Omsorg+, i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Det er Kirkens Bymisjon som stiller lokalene til disposisjon. 

Vik mener at det gis for lite oppmerksomhet til eldre skeive, og at miljøet i større grad er rettet mot den yngre målgruppen. 

– Det er veldig lite som arrangeres med tanke på vår generasjon. Dette miljøet har i mange år vært altfor ungdomsfokusert. Eldre har vært overlatt til seg selv og isolert seg, forteller han. 

På spørsmål om treffene vil finne sted i fremtiden også, svarer Vik:

– Absolutt. Vi er bare i begynnelsen, men vi har et stort land og det kommer nok til å bli lignende tilbud mange steder etter hvert.

Lettere å være skeiv i dag

Inger Myhre Hansen er enig i at det er lettere å stå frem som skeiv i dag enn det var før. Hun forteller at de tilbake på 60-tallet var nødt til å snike seg rundt, og at man risikerte å bli slått ned dersom man gikk hånd i hånd med en av samme kjønn.

– Det var veldig tøft, sier Myhre Hansen. 

Myhre Hansen synes det er fint å kunne være med og gjøre noe for andre. Hun peker særlig på de eldre som sitter mye alene hjemme.

– Det betyr veldig mye for mange, sier hun.

– Jeg gleder meg over disse torsdagene som vi har her, avslutter Myhre Hansen. 

Det er seniornettverket i FRI Oslo og Akershus (tidligere LHH Oslo og DNF-48) som i samarbeid med Oslo Bymisjon høsten 2016 startet Norges første dagtilbud for skeive seniorer. 

Stikkord