Studentboliger i Bjørvika klare til 2018
Spørsmålet er om studenter vil ha råd til å bo der.
Til neste skolestart vil 300 nye studentboliger stå klare til å huse 400 studenter i Bjørvika. Studentboligbygget er ett av de to byggene i Diagonaleprosjektet, som eies av HAV Eiendom og Olav Thon Gruppen.
HAV Eiendom forteller selv at boligene vil bli svært attraktive grunnet blant annet spennende arkitektur. De er også nær nabo til Operaen og hovedbiblioteket, og det er få minutters gange til Flytoget, Karl Johan og det nye Munchmuseet.
Omtalt som Norges dyreste
Tidligere har studentboligene blitt omtalt som "Norges dyreste studentboliger", men Kjell Kalland, administrerende direktør i HAV Eiendom AS, avviser påstanden og sier at leieprisen for hyblene ikke ennå er fastlagt. Han tror påstanden er knyttet til at det er svært kostbart å bygge i Bjørvika, blant annet på grunn av dårlige grunnforhold.
– Med vår beliggenhet i sentrum, helt nye hybler med alle fasiliteter, regner vi med at leieprisen blir i øvre sjikt av det Studentskipnaden i Oslo opererer med. Videre vil det trolig være ulike leiepriser avhengig av hybelens størrelse og lokalisering i bygget, sier Kalland til Journalen.
SiOs dyreste leiligheter ligger i Sogn Studentby, og koster 7446 kroner per måned. Disse har en størrelse på 27 kvadratmeter.
Mener 7446 kroner er for mye
Journalen møtte opp utenfor Høgskolen i Oslo og Akershus, og snakket med studentene om en mulig pris på 7446 kroner for studentboligene i Bjørvika.
– Det er skikkelig dyrt. Jeg synes det er veldig mye til å være studentbolig, med tanke på at det er så mye vi får i måneden, sier student Linda Andersnes.
Da vi spør henne om hun selv hadde hatt råd til å bo der, sier hun nei. Det samme sier Line Wesenberg, som forteller at hun såvidt har råd til å bo der hun bor i dag.
– Det er for dyrt. Som student så er det jo umulig hvis du ikke har jobb ved siden av å ha råd til det.
Samme pris i privatmarkedet
– Hvis det er god standard og fin beliggenhet så er det jo samme pris som folk betaler privat, så det er jo ikke så verst, forteller student Martin Skår.
Han forteller allikevel at han ikke ville bodd der selv, selv om han ville hatt råd om han hadde hatt jobb ved siden av skolen.
– Jeg hadde jo ikke tatt meg råd til det. Da hadde jeg ikke hatt råd til andre ting som jeg ser på som viktig.