Politistudenter delt i synet på generell bevæpning
I den nye regjeringsplattformen legges det ikke opp til en generell bevæpning av politiet i Norge. Beslutningen får både støtte og motbør fra studenter ved Politihøgskolen i Oslo.
[[{"fid":"31948","view_mode":"default","fields":{"format":"default"},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default"}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]
Regjeringen åpner ikke for fast bevæpning av norsk politi i denne stortingsperioden, til tross for at både Politiets Fellesforbund, PST og politimesterne i Norges tre største byer ønsker dette.
For et snaut år siden mottok Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP) Bevæpningsutvalgets utredning, der det blir anbefalt å videreføre ordningen med et ubevæpnet politi.
– Det er et veldig godt varemerke for norsk politi den ordningen vi har, og den fungerer godt. Jeg mener at ingenting i samfunnsutvikling, kriminalitetsutvikling eller terrortrusler tilsier at vi skal fravike den norske ordningen, sier Liv Finstad fra bevæpningsutvalget til Journalen.
80 prosent av medlemmene i Politiets Fellesforbund ønsker en fast bevæpning, og forbundet er kritisk til bevæpningsutvalgets anbefaling.
– Man har et viktig samfunnsoppdrag, og da er det viktig at man har våpenet lett tilgjengelig, sier nestleder i Politiets Fellesforbund Unn Alma Skatvoll.
Politiets Fellesforbund har også vist til at politiet avfyrte flere skudd i fjor da de gikk ubevæpnet, enn i perioden 2014-2016 da det var en midlertidig generell bevæpning. Dette er tall som i forbundets øyne taler for at fast bevæpning ikke automatisk vil innebære flere unødige skyteepisoder.
Journalen har snakket med politistudenter ved Politihøgskolen i Oslo for å høre hva de mener om bevæpning av norsk politi.
Se radioreportasje øverst i saken.