Politisjef Lund: - Her svikter hele samfunnet
Etter gjentatte voldsepisoder på Holmlia ble det arrangert folkemøte i Holmliahallen tirsdag kveld.
Sjef for Oslo politdistrikt enhet øst, John Roger Lund, mener ansvaret for kriminaliteten ligger hos flere.
– Her svikter hele samfunnet. Her har foreldre et ansvar. Her har skoler et ansvar. Her har barnevernet ansvar. Her har NAV ansvar. Hele samfunnet har et ansvar, sier Lund.
Han understreker familien sitt ansvar til å følge opp egne barn.
– Spesielt foreldre må ta ansvar for at barna ikke havner i feil miljø.
Hundrevis samlet
Onsdag kveld forrige uke ble en mann i 20-årene skutt på Holmlia. Den 21. januar ble i tillegg to menn knivstukket i området, og 12 mulige gjerningspersoner er fortsatt på frifot. Dette vekket sterke reaksjoner i lokalbefolkningen. Både politkere, politi og deler av lokalbefolkningen samlet seg derfor til et folkemøte på Holmlia.
Etter politets og politikernes innlegg, stilte innbyggere spørsmål til panelet om hvilke konkrete kriminalforebyggende tiltak som kan settes i gang i området.
– De talentfulle ungdommene må løftes
En av de som tok ordet, var lærer ved Holmlia skole, Daniel Brekke (25). Han mener at de få kriminelle i området tar mye oppmerksomhet.
– Vi ungdommer i bydelen opplever at talentet vårt aldri blir sett eller ivaretatt, fordi alt fokuset ligger på de to-tre bråkmakerne, ropte Brekke ut til hundrevis av mennesker i salen.
Han la ikke skjul på sin frustrasjon mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP).
– Ungdommene føler seg ikke utrygge på Holmlia. Det de er redde for er statsråden som står der og snakker om mennesker som om de er undermennesker.
– De fleste er ikke kriminelle
Leder for Oslo byråd, Raymond Johansen (Ap), mener at de fleste ungdommene i bydelen ikke er en del av problemet.
– De fleste går i barnehagen, på skolen, er i jobb og lever gode liv.
Han påpeker at det også finnes miljøer med organisert kriminalitet, som er et problem for lokalsamfunnet. Byrådslederen mener det er flere grunner til dette.
–Vi lever i et samfunn hvor det er store klasseforskjeller. Her finnes det mange fattigdomsutfordringer. Mange barn vokser opp fattige, i trange hjem, og da kan letttjente penger virke fristende.
Johansen understreker viktigheten av å begynne tidlig med å minske kriminaliteten i området.
– En god løsning er at barn går i barnehagen, og lærer seg norsk tidlig.