Tok 2.300 studenter i svindelforsøk
Lånekassen erfarer at noen studenter sier de bor borte selv om de bor hjemme. I fjorårets bokontroll avslørte de svindelforsøk til en verdi av 36 millioner kroner.
For å få deler av studielånet omgjort til stipend, må man kunne bevise for Lånekassen at man er borteboer. I fjor ba de 43.000 studenter om dokumentasjon gjennom bokontroller. 5,4 prosent av dem, som er 2.300 studenter, kunne ikke dokumentere boforholdene sine og mister derfor retten til å få lån omgjort til stipend.
Bokontrollen til Lånekassen
- Bokontrollen utføres for å avsløre dem som oppgir falske opplysninger til Lånekassen.
- Om man er borteboer (ikke bor hos foreldrene) vil en del av lånet omgjøres til stipend.
- Kilde: Lånekassen
Alvorlige konsekvenser
Studenter som blir tatt har brutt opplysningsplikten. Konsekvensene er ikke bare full tilbakebetaling av lånet, de risikerer også å miste fremtidig støtte.
Som oftest mister de støtte like lenge som de har misbrukt ordningen, men i noen tilfeller kan de miste retten til studielån for resten av livet.
– Det er viktig at samfunnets velferdsordninger ikke misbrukes, og studiestøtte skal gå til de som har rett på det, skriver Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen, i en e-post til journalen.
Kan bli politianmeldt
I mer alvorlige tilfeller kan studenten bli politianmeldt. Om de for eksempel har forfalsket en leiekontrakt, regnes dette som dokumentforfalskning.
Likevel påpeker Lånekassen at de fleste studenter velger å følge opplysningsplikten.
– Bokontrollene våre viser at de aller fleste studenter er ærlige, og det er vi glade for, skriver Herstad.
For enkelt å svindle?
Student på Oslomet, Jonas Ilebakke, er ikke overrasket over antallet studenter som blir tatt.
– Mange tenker kanskje at det er en lett svindlemetode. Man trenger ikke ta så mye iniativ eller gjøre så mye, Ilebakke.
Han bor ikke hjemme, men han sier at om han hadde bodd hjemme, ville han tenkt at det var mulig å svindle.
– Tanken ville slått meg at det i alle fall er mange som tenker sånn, men jeg ville aldri turt å gjøre det. Jeg hadde vært alt for redd for å bli tatt ut i stikkprøve, sier Ilebakke.
Når Journalen spør kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen, Herstad, om det er for lett å svindle Lånekassen, svarer hun at de flere ganger opplyser studentene om ansvaret de har.
– I søknaden om støtte og ved signering av avtale om støtte skriver stuentene under på at de opplysningene de har gitt til Lånekassen, er riktige, skriver Herstad.