Få rettssaker om seksuell trakassering
Terskelen for å melde fra er for høy, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Det er veldig få saker direkte knyttet til seksuell trakassering i det norske rettssystemet. Det bekrefter kildene Journalen har vært i kontakt med.
Journalen har forsøkt å finne det nøyaktige antallet rettssaker, men hverken domstolsadministrasjonen, Likestillings- og diskrimineringsombudet eller noen av advokatene Journalen har vært i kontakt med har kunnet komme med et konkret tall.
Det er det ifølge fagansvarlig for seksuell trakassering i Likestillings- og diskrimineringsombudet Helene Jesnes, flere årsaker til.
– Terskelen for å både varsle, og bringe slike saker inn for domstolene er veldig høy, sier Jesnes, før hun fortsetter:
– Man er gjerne i en sårbar situasjon, i tillegg til at det er veldig kostnadskrevende å i det hele tatt være i en rettssak. Det er også veldig vanskelig å bevise, spesielt om det skjer på tomannshånd og uten vitner, som det ofte gjør.
– At få tar slike saker for rettsapparatet er det nok flere årsaker til. Mange orker ikke – det er enklere, raskere og fremfor alt billigere å bare skifte jobb, skriver McClimans i en epost til Journalen.
Videre trekker hun fram et eksempel fra en sak i Borgarting Lagmannsrett fra 2006. Da hadde en kvinne prøvd å føre et erstatningskrav mot sin tidligere arbeidsgiver, hvor hun selv endte med å måtte betale saksomkostninger for over 350.000 kroner, uten å få medhold. Retten mente det ikke var tilstrekkelig bevist at seksuell trakassering hadde forekommet.
– Bevissituasjonen i slike saker er generelt vanskelig, ettersom det sjelden vil være etterprøvbar dokumentasjon i saken, skriver McClimans videre.