Utøya – Burde ikke tjene penger på en slik hendelse
Filmatiseringen av Utøya 22. juli hylles av mange, men kritiseres av andre.
Erik Poppes filmatisering av Utøya 22. juli hadde premiere fredag 9. mars. Filmen har vekket sterke reaksjoner.
I en anonym undersøkelse gjort av Journalen forteller én av fem at de ikke ønsker å se filmen i det hele tatt. De oppgir at det er flere årsaker til dette, og det blir blant annet nevnt at en slik alvorlig hendelse ikke burde gjøres om til underholdning.
Undersøkelsen viser at en tredjedel synes filmatiseringen kom for tidlig. Det kommer også frem at en sjettedel ikke synes filmen burde blitt laget i det hele tatt.
Halvparten av undersøkelsens respondenter ser derimot på dette som rett tidspunkt for en slik film.
– Ikke for pengenes skyld
I undersøkelsen uttrykker mange at de ikke synes man burde tjene penger på en terrorhendelse.
Erik Poppe, regissør av Utøya 22. juli, sier til Journalen at han er helt enig.
– Dette er ikke en historie man har rett til å tjene penger på, men som filmskaper så har man et reelt behov, og en forpliktelse til å ta tak i disse temaene, sier han.
Poppe slår fast at filmen ikke er laget for pengenes skyld.
– Filmen er ikke laget for å tjene penger, den er laget for å få historien ut. Det har jeg tiltro til at andre som skriver og lager filmer om, også tenker på, forteller Poppe.
Ifølge Poppe skal det mye til for å tjene penger på en norsk film i Norge. Han mener at den må sees av ufattelig mange mennesker for at et overskudd er aktuelt.
Om Utøya-filmen viser seg å gå i overskudd, så skal ikke pengene gå til produsentene selv.
– Om det plutselig skulle dukke opp et overskudd fra denne filmen, så er folk her tydelige på at overskuddet ikke skal tilfalle oss. Pengene skal deles med de som har behov for det, sier Poppe.