SU-leder om Listhaugs innlegg: – Løgner fra ytterste høyreside-nettroll
Leder i SU Andrea Sjøvoll reagerer kraftig på innlegget til Listhaug. De andre ungdomsparti-lederne har varierte meninger.
– Jeg kan ikke si at det er noe annet enn skammelig. Det er et innlegg som er vanskelig å skille fra andre hatefulle, konspiratoriske løgner fra ytterste høyreside-nettroll, sier Sjøvoll i en mail til Journalen.
I innlegget som ble lagt ut fredag 9. mars, skrev Listhaug:
«Vi vil inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister raskt og effektivt! Det vil Arbeiderpartiet stemme ned. I kampen mot terror kan vi ikke sitte og toe hendene våre!»
Under teksten hadde hun lagt til et bilde av menn i militæruniform og våpen med ordene «Ap mener terroristens rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del»
Sist onsdag slettet Listhaug innlegget fra Facebook.
- Bidrar ikke til en konstruktiv debatt
– Én ting er at det absolutt ikke bidrar til en konstruktiv debatt rundt politiske temaer, i tillegg til at det fyrer opp under det hatet vi, dessverre, allerede vet finnes mot Arbeiderpartiet og andre som står for et inkluderende samfunn, sier Sjøvoll.
Hun synes allikevel at debatten som har oppstått i ettertid har hatt noen gode resultater.
– Det er bra at Erna Solberg har blitt tvunget til å stå til ansvar for en av sine statsråders utsagn. For vi kan ikke behandle Sylvi Listhaug som enkeltperson, hun snakker ikke på tross av regjeringen, men på vegne av den.
Hun avslutter med å si at det er viktig at man tar til motmæle når en politisk debatt blir gjort hatfull.
Vil ha fokus på politikken
Formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) Bjørn-Kristian Svendsrud sier at det folk legger ut på Facebook må de svare for selv.
Han ønsket ikke å gå nærmere innpå hva reaksjonen innad i partiet har vært etter at innlegget ble lagt ut.
Svensrud sier at fokuset burde ligge på den politiske debatten, og ikke bildet Listhaug la ut.
– Det denne debatten handler om, og bør handle om, er hvilke nasjonale virkemidler vi skal ha i kampen mot terrorisme, og sanksjoner overfor fremmedkrigere som oppholder seg i Norge, sier Svensrud.
– Det at regjeringen er opptatt av problematikken mener jeg er bra, Ap var jo selv for et lignende forslag i 2016. Samtidig skal rettssikkerheten til alle borgere være ivaretatt, avslutter han.
Tar avstand
Leder i Kristlig Folkepartis Ungdom Martine Tønnessen sier at de tar sterk avstand fra innlegget, og de mener Listhaug kunne spart seg for å legge det ut.
– Retorikk som dette ødelegger den politiske debatten og skaper en polarisering som i det lange løp fører til mer splittelse og fremmedgjøring, sier Tønnessen.
Hun er også enig i at fokuset på den politiske debatten blir borte når saken kun dreier seg om retorikk.
– Vi har ikke fått mulighet til å diskutere politikken fordi den har druknet i retorikken, sier hun.
Samtidig sier hun som Sjøvoll at det er viktig å ta et oppgjør med slike ord og uttrykk når de dukker opp, og at debatten er nødvendig når noen først har uttrykt seg på den måten.
Ba om unnskyldning
AUF-leder Mani Hussaini har allerede gått hardt ut mot Listhaug, og kritiserte innlegget for å spre hat i et intervju med Dagbladet.
Dagen etter at Listhaug la ut innlegget skrev han selv et innlegg på Facebook hvor han kritiserte Listhaug og lovforslaget, spesielt med tanke på at innlegget ble publisert samme dag som filmen Utøya 22. juli hadde premiere.
Listhaug ba gjentatte ganger om unnskyldning for innlegget på Stortingets talerstol sist torsdag etter en uke med vedarende press.
Første gang hun entret talestolen unnskyldte hun seg til dem som følte seg såret av kommunikasjonen i denne saken, og senere beklaget hun også innholdet i innlegget.
– Selvfølgelig er det slik at Arbeiderpartiet ikke truer nasjonens sikkerhet. Alle partier på Stortinget ønsker å bekjempe terror. Noen ganger kan man være uenig i virkemidler. I den uforbeholdne unnskyldningen ligger det også en unnskyldning for innholdet, sa Listhaug.
Leder i Unge Høyre Sandra Bruflot ønsket ikke å uttale seg noe om denne saken til Journalen.
Journalen lyktes ikke i å komme i kontakt med leder i Unge Venstre, Sondre Hansmark.