Oslo har dyrest studenthybler
– Leienivået vårt reflekterer kostnadene ved å bygge studentboliger i Oslo, sier Gunn Kirsti Løkka, fungerende direktør i SiO Bolig (Studentsamskipnaden i Oslo).
15. april var søknadsfristen for å søke om høyere utdanning, og mange ønsker å bo i studentboliger, som kan være et billigere alternativ, sammenlignet med privat utleide leiligheter. Journalen har sammenlignet studenthybler på 44 ulike steder i landet, og funnet ut at Oslo, sammen med mange av de største studentbyene har de dyreste studenthyblene.
Pressområder
Markedsdirektør og fungerende direktør i SiO Bolig, Gunn Kirsti Løkka, forklarer at leieprisene til SiO ligger under det ordinære leiemarkedet i Oslo, og at leienivået reflekterer kostnadene ved å bygge studentboliger i Oslo.
På bakgrunn av boligsituasjonen i Oslo har regjeringen bestemt at byen skal defineres som et pressområde. Dette innebærer blant annet at det er ekstra kostbart å bygge studentboliger her. Oslo får derfor et høyere tilskudd for å bygge studentboliger for å sikre rimeligere leie.
– Leieprisene våre starter på 2700 kroner for enkle hybler med delt kjøkken og bad. Prisene på våre 8900 studentboliger varierer ut fra standard, størrelse og beliggenhet. Vi skal hele tiden ha en stor andel rimeligere boliger, og samtidig møte veldig ulike behov blant de 67 000 Oslostudentene, sier hun.
Studentsamskipnader
I Norge har vi 14 ulike studentsamskipnader, og alle disse tilbyr studentboliger. Til sammen finner man studenthybler på 44 steder i Norge. Den dyreste hybelen finner man i hovedstaden, der en hybel fra SiO koster 5 523 kr. På mindre steder som Førde, finner man langt billigere hybler.
Studenthyblene vi har tatt utgangspunkt i ligger nærme sentrum, er møblerte, og har omtrent samme størrelse. Noen av hyblene har eget bad, mens andre deler med en eller flere andre. Grafikken under viser stedene med de fem dyreste og de fem billigste studenthyblene:
Vil ha flere studentboliger
Alle studenter i Norge kan få utbetalt studiestøtte på 7 795 kr, uavhengig av hvilken by man studerer i. Løkka sier at det kan være krevende for nye studenter å komme inn på boligmarkedet i Oslo, og at i dag er det stor mangel på studentboliger. Ifølge NRK var det i fjor rekordmange som ventet på studentbolig, i Oslo er det omtrent 67 000 studenter, og 8 900 studentboliger, og mange får avslag på søknaden sin om bolig.
Norsk Studentorganisasjon (NSO) utfører hvert år en studentboligundersøkelse. Undersøkelsen fra 2017 viser at dekningsgraden er lav, og NSO ønsker en nasjonal dekningsgrad på 20 prosent. Oslo og Akershus mangler 5537 boliger for å oppnå dette målet.
Regjeringen har en rekordhøy satsning på å bygge ut nye studentboliger, men for å nå NSOs mål om 20 prosent dekning må det enda flere midler til. Tall fra SSB viser at være naboer i øst, Sverige og Finland har en dekning på over 30 prosent.
Fornøyd med studenhybel
Celine Stensrud bor i "Siloen" på Grünerløkka. Hun brukte lang tid på å finne en bolig i Oslo, men er veldig fornøyd med sin nåværende studenthybel. Selv sier hun at hun får mye for pengene, til tross for at Oslo har de dyreste studentboligene i landet. Bygget hun bor i er sentrumsnært, har eget vaskeri, og en takterrasse med utsikt over hele byen.
[[{"fid":"32391","view_mode":"default","fields":{"format":"default"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default"}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]