- Stå på kravene som sesongansatt

LOs sommerpatrulje avdekket i 2017 en økning på rettighetsbrudd for sesongansatte.

I begynnelsen av fellesferien besøker LOs sommerpatrulje arbeidsplasser rundt om i landet for å forsikre at sesongansattes rettigheter blir overholdt. I 2017 ble det avdekket brudd hos 40,4 prosent av de besøkte virksomhetene, som er en økning på 3,9 prosentpoeng sammenlignet med året før.

KRAV: Spjelkavik oppfordrer til å vite om rettighetene sine. FOTO: Tone Knipperud

Siden ordningen startet i 1985 har sommerpatruljen blant annet vært en medvirkende faktor til å få innført vedtaket om skriftlig avtale ved ansettelsesforhold. Ungdomsrådgiver i LO, Pål Henriksen Spjelkavik, mener nettopp kontrakten er det aller viktigste en sesongansatt må passe på at man har.

– Ha arbeidskontrakten i orden. Den passer på så folk får lønn av arbeidstakeren og man har en skriftlig avtale om hva man skal gjøre og hva man har krav på. Med mindre man har kontrakten i orden, er det ikke stort LO får gjort. Pass også på at du får feriepenger, lønnsslipp og sluttattest.

Verneombud

I 2017 var det største rettighetsbruddet, med 43,5 prosent, mangel på kunnskap om verneombud.

– Det høres kanskje litt banalt ut at det er et lovbrudd å ikke vite hvem verneombudet sitt er, men man skal få god innføring i HMS-rutinene til arbeidsplassen din. I Norge dør det i snitt en person per uke i arbeidsulykker og her er midlertidig ansatte og ungdommer overrepresentert. Så når du har unge, midlertidig ansatte er det veldig viktig at du har HMS-en i orden, forteller Spjelkavik.

I 2016 døde 45 mennesker som følge av arbeidsulykker

BRUDD: Tallene angir andel av alle brudd og ikke hvor ofte slike brudd ble funnet. KILDE: lo.no

Stå på kravene

Spjelkavik forteller at det er visse verstinger i Oslo-området som de gjentatte ganger må besøke. En generell oppfordring til sesongansatte er å ikke finne seg i for mye.

– Ungdommer er en utsatt gruppe i arbeidslivet og det er også midlertidig ansatte. De burde derfor stå ekstra på kravene. Hvis du bare jobber annenhver lørdag i en butikk finner du deg i mer enn hvis du jobber der førti timer i uka. Tenk allikevel på de andre ansatte og de som skal følge i dine fotspor, forteller Spjelkavik.

Han forteller at LO finner flest lovbrudd i restauranter og butikker - men det er samtidig disse stedene de besøker hyppigst. 

Forebyggende arbeid

Tusenfryd er Norges største arbeidsgiver for unge under 18 år. Det gjør de ansatte til en utsatt gruppe. Vår Eline Brimsholm jobbet tidligere på Tusenfryd og syntes de ivaretok rettighetene til de ansatte på en god måte.

– Jeg ble godt mottatt da jeg begynte og ledelsen var alltid vennlige når man møtte de i parken. Man merket at de har mye erfaring. Miljøet var godt og jeg trivdes, forteller hun.

Spjelkavik forteller at steder som Tusenfryd kan være utfordrende.

– Bø Sommarland i Telemark minner om Tusenfryd, og der fant vi ganske mye tull en periode. Der var de så lei av at vi ofte var der, og vi var lei av å måtte komme dit, så forbundet satt seg ned sammen med ledelsen i Bø i Telemark og jobbet ut gode rutiner så den type feil ikke skulle skje. Vi liker bedre å jobbe forebyggende. Det viktigste for oss er at de ansatte får det bra.

Stikkord