Et tilbakeblikk på fremtiden
Hele sitt liv har han kjempet for solidaritet og miljø. For over 40 år satte han igang en miljørevolusjon med sin kontroversielle bok: "Framtiden i våre hender".
Fakta om Erik Dammann
- Han ble født 9. mai 1931 i Oslo.
- 8. oktober 1955 giftet han seg med Ragnhild.
- Sammen har de syv barn, hvor to er adopterte.
- Han har aldri hatt bil eller førerkort.
- Han har skrevet 18 bøker som er oversatt til mange språk.
- I 1982 ble han tildelt Den alternative Nobelprisen (The Right Livelihood Award),
- I 2010 fikk han Erik Byes minnepris
- I 2011 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.
- Dammann har vært statsstipendiat siden 1988.
Langs en smal grusvei, omringet av grantrær, bor Erik Dammann (87) sammen med sin kone Ragnhild. Inne i det brune trehuset finnes spor av et langt og innholdsrikt liv.
På peishylla står Shona-skulpturer fra Zimbabwe, tregiraffer fra Kenya, og et egg fra Påskeøya. Spredt rundt på veggene henger det bilder og gjenstander fra deres turer til stillehavsøya Samoa, som ble starten på det viktigste kapittelet i Dammanns liv.
Ble for mye
Etter et syv måneder langt opphold på Samoa skrev Dammann den revolusjonerende boka Framtiden i våre hender, i 1972. I boka kritiserte han det økende forbuket, urettferdig ressursfordeling og fattigdom. Dammanns hovedbudskap i boka var: “Hvorfor må vi som har så mye få mer for at de som ikke har noe skal få nok?”
To år senere ble organisasjonen med samme navn stiftet. I senere år har det også kommet flere søsterorganisasjoner i land som Sverige,Danmark, Storbritannia og Sri Lanka.
Jobben med Fremtiden i våre hender ble altomfattende. Dammann måtte sitte til langt på natt for å skrive artikler, foredrag og bøker. Det gikk ikke mer enn rundt seks år før han gikk av som daglig leder. Han ville vie tiden sin til sine syv barn og kona, og begynte å jobbe som friforfatter.
– Jeg ville hjem for å fortelle eventyr til barna når de skulle legge seg og være der for dem, forteller han.
Holder seg aktiv
I dag er Dammann pensjonist, og han lever fortsatt i tråd med verdiene og prinsippene han presenterte gjennom Framtiden i våre hender. Spesielt natur og friluftsliv ligger hjertet hans nært. De siste 25 årene har Dammann jogget en halvtime hver morgen, før frokost.
Å ro er en av ekteparets lidenskaper. De har siden starten av forholdet rodd så ofte de kan. Hytta på Brønnøya har vært utgangspunktet for flere av deres roturer. De to har blant annet rodd to ganger til København. Ekteparet bytter på hvem om skal ro, hver halvtime. Det gjør at de kan ro i opptil ti timer om dagen.
– Det er en livsstil.
Se videoen for å bli bedre kjent med Erik Dammann.