App skal redde liv

Hvis du får hjerneslag er du avhengig av mennesker rundt deg for å få akutt hjelp. Nå kommer redningen med nylansert app.

På verdensdagen for hjerneslag 29.okt lanserte Landsforeningen For Slagrammede (LFS) og Falck Global Assistanse Slagappen som skal få slagrammede raskest mulig til sykehus. 

– 80 prosent av de som får hjerneslag kan miste taleevnen sin, og da er det vanskelig å ringe 113, forteller leder i LFS Roger Amundsen.

Kommuniserer med videokamera  

Derfor er appen laget for at de rammede skal kunne kontakte nødsentralen selv. Den bruker en GPS og en nødknapp som aktiverer videokameraet. Ved aktivering blir du satt i kontakt med Falcks alarmsentral som finner deg ved hjelp av GPS-en. Med videokameraet kan du kommunisere med nødsentralen uten taleevne. De ser hvilken tilstand du er i, slik at du kommer raskest mulig til sykehus. 

 

Alene og uten smarttelefon

Brit Thoresen (76) har selv smarttelefon og synes Slagappen virker enkel å bruke med den tydelige nødknappen.

– Appen er jo veldig kjekk utifra forutsetningen av at man har smarttelefon, forteller Thoresen Foto: Tuva Skare

 

– Det er absolutt en fordel å ha appen. Men de som bor alene og ikke har en smarttelefon, hva skal de gjøre, spør Thoresen. 

 

Under halvparten av risikogruppen kan bruke appen

Smarttelefon hos aldersgruppen 75-79 år i 2018. Foto: Skjermdump fra Statistisk Sentralbyrå

Ifølge Helsenorge er gjennomsnittsalderen for førstegangs-hjerneslag 76-77 år. Samtidig bruker kun 47 prosent i aldersgruppen 75-79 år smarttelefon. Dette viser årets tall fra SSB.

– I og med at det er så mange som bruker smarttelefon, ser vi appen som et godt verktøy. Vi når aldri alle dessverre, svarer Amundsen.