Pasienter med tannlegeskrekk tilbys gratis behandling

Svak økonomi og tannlegeskrekk er noen av de viktigste grunnene til at unge velger å utsette tannlegebesøket. Gjennom prosjektet «TOO» får personer som har opplevd tortur, eller med tannlegeskrekk, hjelp.

– Det er omtrent syv år siden sist jeg var hos tannlegen, sier student Caroline Andersen (23). 

Ifølge tall fra Oslo kommune vurderer 79 prosent av voksne i Oslo sin tannhelse som meget god eller god, mens 21 prosent faller utenfor denne kategorien.

 – Jeg begynte å få en del vondt i visdomstennene mine, så jeg trodde kanskje de måtte trekkes. Da tenkte jeg at det var på tide å ta turen.

Til tross for å ha ventet syv år med å gå til tannlegen, slapp Caroline Andersen (23) å trekke noen tenner. Foto: Thea Rosef

Andersen forteller videre at hun hadde en dårlig opplevelse hos tannlegen da hun var liten,  og at dette er noe av grunnen til at hun har utsatt å dra til tannlegen. Men den milde tannlegeskrekken, som hun selv kaller det, er ikke den eneste grunnen.

– Det er også på grunn av prisen. Jeg ble utrolig lettet da jeg slapp å trekke visdomstennene mine, for mange tusen kroner i tannlegeutgifter har jeg ikke råd til som fulltidsstudent, sier hun.

Tannlegeskrekk 

Student Tora Fuglesang (23) regner seg frem til at det er 7 år siden sist hun var hos tannlegen. Fuglesang forteller om at tannlegeskrekk er noe av grunnen.

– Selv hadde jeg mye smerter under min tid med tannregulering, og det har satt seg.

Fuglesang sier videre at det alltid har vært et fokus i familien rundt tannhelse, og at hun og søstrene aldri før har hatt hull.

– Jeg tenker nok at det ikke er så nødvendig som det kanskje er. 

Psykokolgi-studenten flyttet til Danmark i sommer for å fortsette studieløpet der, og sier hun ikke vet så mye om tilbudet i Danmark, men at hun har inntrykk av at det er billigere enn i Norge.

Tilbyr hjelp

På Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst på Majorstua forteller klinikksjef Jon Sudbø om deres prosjekt "TOO" (tortur, overgrep, og odontofobi, eller tannlegeskrekk). 

– Her hjelper vi folk som har opplevd tortur eller overgrep, eller som har tannlegeskrekk, og som derfor sliter med å gå til tannlege, eller å gjennomføre en time, forteller Sudbø. 

Jon Sudbø er klinikksjef på Tannhelstjenestens kompetansesenter Øst. Foto: Thea Rosef

Prosjektet er beregnet for voksne over 18 år. Man kan enten bli henvist av tannlegen sin, eller oppsøke selv.

– Er man kvalifisert til "TOO"-prosjektet dekkes utgiftene av statlige midler til kompetansesenteret, hvis ikke må man betale selv, opplyser Sudbø. 

Sudbø forteller at de har psykologer på klinikken som utfører adferdsterapi og bistår pasientene. I tillegg kan man legges i narkose om man ikke kommer seg gjennom timen på en annen måte.

Pasienter som har opplevd tortur, overgrep, eller av andre årsaker sliter med tannlegeskrekk, kan få gratis behandling ved senteret. Foto: Thea Rosef

– Tannhelsen til pasientene som kommer til oss er variert. De som drøyer med å gå til tannlegen har ofte opplevd noe tidligere som gjør at de er redde for å gå tilbake. Pasienter som har opplevd tortur eller overgrep kan for eksempel knytte lyder og opplevelser i tannlegestolen til vonde minner, sier klinikksjefen.

Sudbø sier han har forståelse for at fattige studenter dropper tannlegetimen.

– Tannlegebehandling er relativt kostbart, men det er også tannlegeutstyr, så det må nesten bli sånn, avslutter han.

Begrenset autorisasjon

Jon Sudbø ble i 2006 avslørt for omfattende forskningsfusk, og hendelsen er kjent som Sudbø-saken. Jukset ble også kjent internasjonalt. Sudbø jobbet den gang som overlege ved Radiumhospitalet i Oslo, og var førsteamanuesis i annenstilling ved Universitet i Oslo. Han har i dag begrenset autorisasjon både som lege og tannlege, noe som betyr at han ikke får drive med forskning.