Kutter ikke kjøtt for klimaet
En forskningsartikkel fra OsloMet viser at nordmenn i liten grad er villige til å kutte kjøttforbruket sitt for miljøet.
Svært få norske forbrukere er villige til å legge om livsstilen sin for miljøets skyld, viser en studie gjennomført av Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Særlig tviholdes det på kjøttet.
Spiser mer enn anbefalt
Kjøttproduksjon fremheves ofte som en av de største kildene til klimagassutslipp, og å minske kjøttforbruket er et mål både for FNs klimapanel og Helsedirektoratet.
I 2017 spiste den gjennomsnittlige nordmann 53,3 kg kjøtt, i følge tall fra Animalia. Dette er mer enn Helsedirektoratet anbefaler, og rundt dobbelt så mye som vi spiste på 1950-tallet. Dette til tross for et voksende tilbud av vegetarmat i butikkene.
Internasjonale studier viser at kutt i kjøttforbruk er det enkelttiltaket som har størst positiv innvirkning på miljøet. SIFO mener at dette budskapet ikke har nådd fram til norske forbrukere flest.
Vaner og verdier
Journaliststudentene ved OsloMet har flere teorier om hvorfor nordmenn har vondt for å endre vanene sine. I en spørreundersøkelse blant studentene trekkes spesielt uvitenhet og tradisjon frem.
– Jeg tror det i stor grad handler om vaner, og at mange ikke vet om alle vegetariske alternativer, sier Maren Kalleberg, førsteårsstudent og vegetarianer.
Hun synes det er leit at ikke flere har dårlig samvittighet over å spise mye kjøtt. En annen student omtaler nordmenn som luksusdyr og tviler på at matvanene vil endres med mindre det bestemmes på politisk plan.
87% av de spurte studentene sier de hadde vært villige til å kutte kjøttforbruket sitt substansielt for klimaets del.