– Vi må akseptere oss selv
Kroppsaktivisten Carina Elisabeth Carlsen (32) holdt torsdag foredrag på OsloMet. Hun mener at samfunnet har skapt et kroppslig idealbilde, som ikke alle kan passe inn i.
– Vi lever i et samfunn der det er verre å være tjukk enn slem. Det ønsker jeg å gjøre noe med, sa Carlsen under sitt foredrag på OsloMet denne torsdagen.
Carina Elisabeth Carlsen er ferdigutdannet vernepleier og skriver nå en mastergrad i Empowerment og helsefremmende arbeid. Ved siden av driver hun instagramkontoen fetmenfattet med nå ti tusen følgere. Der bruker hun stemmen sin for å fremme og fokusere på kroppsaktivisme og kroppspositivisme.
– Kroppspositivisme handler om å ha god psykisk helse direkte knyttet til eget selvbilde. Vi må være glad i, og akseptere oss selv, men også akseptere andres kropp og utseende, sa hun.
Gjettelek
Under foredraget presenterte hun en gjettelek om seksualisering og retusjering. Leken kalte hun hva er det reklame for, sa du?, som gikk ut på å identifisere reklameproduktet i utvalgte bilder, utklipp og plakater.
– Ingen forslag er dumme, tro meg, det er fasiten som er dum, la hun til.
På skjermen dukket det opp flere bilder av nesten helt nakne kvinnekropper. Spørsmålet til Carlsen var: må man være naken for å selge dette?
Psykologspesialist KariAnne Vrabel sier på Norsk Psykolog Forenings nettsider at kroppspress kan komme fra flere kilder, blant annet media og reklame. Hun mener at vi gjennom medier og forbedringsindustrien blir pådyttet en "falsk" virkelighetsoppfatning av hva som er en normal, ønskelig og oppnåelig kropp.
Leken skapte reaksjon og engasjement blant publikum, og de ble invitert til diskusjon:
– Hva kan vi gjøre for å forebygge kroppshets og seksualisering? spurte Carlsen.
En publikumer påpekte da viktigheten av å snakke om kroppsfiksering allerede når barna er små.
– Det er viktig å snakke om det i samtaler med barn, på skolen og rundt middagsbordet. Foreldre og lærere har et ansvar. Vi må tørre å snakke om det og ikke være redde for å tråkke i salaten. Jo lenger vi venter med å ta opp slike temaer, jo verre vil det bli.
Lokalisere problemet
Journalen tok en prat med Carlsen etter foredraget for å høre litt mer om hva hun mener kan gjøres for å forebygge kroppspress og dårlig selvbilde, spesielt blant unge.
– Selvrespekt er viktig. Vi må klare å lokalisere hva som er problemet, hva som gjør at du føler deg dårlig. Deretter må man begynne med små grep, som å slutte å følge folk på sosiale medier som får deg til å føle deg dårlig.
Avslutningsvis la hun til at vi heller bør bruke tid på å pleie den psykiske helsen, enn å være så opptatt av hvordan kroppen vår ser ut.