Ny utstilling mot kvinneundertrykking

På mandag åpnet MiRA-Senterets utendørsutstilling «Fra offer til ressurs». Formålet med utstillingen er å vise minoritetskvinnebevegelsens arbeid, samt utfordringene som gjenstår.

Minoritetskvinnenes kvinnekamp er en kamp som må kjempes sammen

Neste år fyller MiRA-Senteret, et ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn, 30 år. I den anledning startet de markeringen ved å sette opp en utstilling ved Rådhusplassen der de viser arbeidet de har gjort opp gjennom årene.

MiRA-Senterets utstilling "Fra offer til ressurs – minoritetskvinner mot undertrykking og sosial kontroll" åpnet mandag morgen. Foto: Stine Hennissen
Daglig leder, Fakhra Salimi. Foto: MiRA-Senteret

Daglig leder for MiRA-Senteret, Fakhra Salimi, kunne fortelle at utstillingen er der for å gi et bilde av likestillingsarbeidet som har pågått i nesten 30 år, og for å vise at minoritetskvinnene har kjempet for å representere seg selv som en ressurs.

Salimi kunne fortelle at den offisielle åpningen, mandag 29. oktober, var vellykket. Det var mange som møtte opp for å se utstillingen, og som var interessert i MiRA-Senterets arbeid.

På nettsiden til MiRA-Senteret står det at kvinner med minoritetsbakgrunn jobber for å fremme minoritetskvinners potensiale, og kjemper for fullstendig likestilling for alle. Salimi forteller at det de driver med ikke er veldedighetsarbeid, men rettighetsarbeid, og at de ønsket å få frem dette i utstillingen.

Salimi kunne fortelle at utstillingen er satt opp i samarbeid med Pawa (PanAfrican Women's Association) og støttet økonomisk av Oslo kommune.

Kvinnekampen må kjempes sammen

Under åpningen var ordfører i Oslo, Marianne Borgen til stede. Salimi kunne fortelle at Borgen var klar i sin tale om at hun var enig med MiRA-senteret.

– Kvinnekampen er en felles kamp vi må kjempe sammen, og den må kjempes på flere fronter. Det er viktig at minoritetskvinnenes egne stemmer er sentrale i kampen, forteller Salimi.

Ingrid Hvidsten Gabrielsen mener utstillingen er viktig, og at det er bra at arbeidet MiRA-senteret gjør, vises frem i en slik utstilling. Foto: Stine Hennissen

 

"Alt annet enn JA er et NEI #minkroppmittvalg" står det på denne plakaten. Foto: Stine Hennissen

Utstillingen består av flere plakater der man kan lese om det senteret har gjort de siste 30 årene. Der står det blant annet at minoritetskvinner vil i arbeid, men at mange kjemper en daglig kamp for å få innpass i det norske arbeidsmarkedet.

"Fra offer til ressurs"

Salimi forteller at mange i det norske samfunnet definerer minoritetskvinner som ofre, men at minoritetskvinnene selv ser på seg selv som ressurser. Det er dette de prøver å få frem i utstillingen "Fra offer til ressurs".  

– Det var mange av de som var på åpningen som ikke visste at minoritetskvinner har jobbet i mange år for å kjempe mot diskriminering og for sine rettigheter. Det er viktig å understreke at minoritetskvinners egne stemmer er nødvendige og bør være sentrale i integreringsarbeidet, forteller Salimi.

Denne kunstintallasjonen symboliserer kvinnekampen MiRA-Senteret kjemper. Foto: Stine Hennissen

Utstillingen blir stående til 4. desember.