– Norske bønder bør frykte nedgang i kjøttproduksjonen
Det mener talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG), etter at EAT lanserte sin nye kostholdsrapport. Bonden, på sin side, er ikke bekymret.
Tall fra SSB viser at kjøttproduksjonen i Norge stiger. Likevel mener Arild Hermstad (MDG) at bønder bør frykte nedgang i produksjonen.
Hermstad er bekymret for et landbrukssystem som er avhengig av at nordmenn spiser mer og mer kjøtt.
– Hvis bøndene skal tjene penger, er de avhengige av at folk spiser mer kjøtt. Dette er etter min mening en veldig farlig måte å innrette landbrukspolitikken på, sier Hermstad.
Ikke bekymret
Bonde Inge Grepstad Kristoffersen fra Bogstad gård i Oslo ser på kjøtt som en naturlig del av et norsk kosthold.
– Mennesker har alltid spist kjøtt. Personlig syns jeg det er godt med et par kjøttmiddager i uka, sier han.
Kristoffersen slår også et slag for grønnsaker i norsk landbruk, men sier han selv ikke kunne vært vegetarianer.
– Det toget er gått for meg, da kutter jeg heller en flyreise, sier bonden, som ser lyst på fremtiden: – Jeg tror ikke vi får en markant nedgang i kjøttforbruket.
Drastisk kutt
Statistikk fra Matprat 2017 viste at en nordmann i gjennomsnitt spiste 41 kilo rødt kjøtt i året. Dersom EAT-rapporten skal følges, må hver nordmann kutte sitt årlige kjøttforbruk med 36 kilo, noe som tilsvarer omtrent 180 færre burgere per person i året.
– Vi burde ha en åpen diskusjon om hvordan vi kan ivareta norske bønders arbeidsplasser, samtidig som nordmenn ikke spiser mer kjøtt, sier Arild Hermstad.