Vil stoppe snyltere med app
Fra og med 20. mars må du ha en personlig QR-kode for å levere avfall i Oslo.
Victor Berg på Haraldrud gjenbrukstasjon forteller at de fleste kundene er positive til GjenburksID. Foto: Live Johanna S. Øverhaug
– Det virker som det er ganske mange som har sneket på dette her, sier Victor Berg, maskinfører og fagarbeider på Haraldrud gjenbrukstasjon.
Berg forteller at GjenbruksID gjør det lettere for de som jobber på gjenbrukstasjonene å sile ut de som ikke bor i Oslo.
Det koster ingenting å levere avfall ved byens gjenbrukstasjoner, fordi innbyggerne i Oslo allerede betaler for disse tjenestene gjennom renovasjonsgebyret.
GjenbruksID er en personlig QR-kode for folk bostedsregistrert i Oslo. Denne koden må scannes i bommen ved de fem største gjenbrukstasjonene, Grefsen, Grønmo, Haraldrud, Ryen og Smestad.
Fire millioner i tapte inntekter årlig
Jørgen Bakke Fredriksen, pressekontakt i renovasjonsetaten, sier at de ikke har lov til å ta imot avfall uten betaling fra næringskunder og beboere i andre kommuner.
– Vi har innført GjenbruksID rett og slett fordi vi har en del kunder fra andre kommuner og som er næringsdrivende. Vi har ikke lov til å ta imot deres avfall uten betaling.
Fredriksen forteller at det tidligere ikke har hatt noen måte å kontrollere at de som leverer avfall faktisk er beboere i Oslo. Likevel anslår han at så mange som opptil 40 prosent av de som leverer avfall på Smestad, kommer fra Bærum.
– I 2016 estimerte vi at vi hadde rundt 4 millioner kroner i tapte inntekter, på grunn av slike kunder, sier Fredriksen.
– Disse er egentlig ikke våre kunder, og skal betale på lik linje som bedriftskunder.
GjenbruksID gjelder ikke for minigjenbrukstasjoner. Disse er likevel planlagt å få meråpningstid, der kunder kan låse seg inn med GjenbruksID utenom normale åpningstider. Dette vil være en del av Oslonøkkelen.
Får positive tilbakemeldinger
Victor Berg på Haraldrud er fornøyd med GjenbruksID.
– Det gjør det jo litt lettere for oss. Vi må jo fortsatt kontrollere bilene på samme måte som vi har gjort før. Vi sjekker at de ikke kommer inn med noe de ikke har lov til å komme inn med. Men det gjør det nok lettere, det vil jeg tro.
Berg forteller at det tar litt tid å få systemet på plass i innkjøringsfasen.
– Det er en del som har fått det med seg, også er det mange som ikke har fått det med seg. Det blir jo litt jobb de første ukene og månedene regner jeg med, men det er har ikke vært så mange negative kommentarer. De fleste er positive til det, så det er bra.
VIDEO: Slik laster du ned GjenbruksID på telefonen: