Bruker tusenvis av kroner på skoleball
Kjoler til flere tusen, spraytan og profesjonelle fotografer. Nå er en bekymret mor og datter redd for at skoleball-kulturen på Nordseter skole har gått for langt.
– Alle er vant med at det er sånn ting alltid har vært, så da ser de ikke hvor galt det har blitt, forteller en av jentene som går i tiende klasse på Nordseter skole i Oslo. Hun og hennes mor er begge bekymret for kulturen som har oppstått der når det kommer til penger og fasade.
Det som fikk begeret til å renne over var klassens skoleball.
Allerede første møte i åttende klasse måtte skolen oppfordre foreldre til å ikke la barna kjøre limousin til ballet, to år i forkant. De første ballkjolene ble reservert på samme tidspunkt.
Ingen får ha samme kjole
Ifølge datteren, som ønsker å være anonym, er det forventet at man skal bruke et visst antall penger på tiendeklasseballet. Og det er ikke en liten sum.
– Man må kjøpe en ny kjole fra en av de fine kjolebutikkene i Oslo, hvis ikke havner man utenfor, forteller hun.
I disse butikkene ligger kjolene på rundt 3.000 til 5.000 kroner, og heller ikke da er det enkelt å finne den rette.
– Jeg fant en kjole som jeg hadde skikkelig lyst på, men da vi prøvde å kjøpe den spurte de hvilken skole jeg kom fra. Da jeg sa jeg kom fra Nordsteter sa de at jeg ikke kunne kjøpe den, ettersom det allerede var en fra samme skole som hadde den, fortsetter 15-åringen.
De skal så ha blitt fortalt at alle kjolebutikkene i Oslo har en oversikt over de forskjellige ungdomsskolene, og hvilke kjoler som allerede var reservert til dem. På den måten ble det forsikret av ingen av de 200 elevene kom på ballet med samme kjole.
– Det blir jo helt tullete. I tillegg må man da være flere måneder, og nesten år, i forkant, for å sikre seg de fineste kjolene til skolen sin, mener hun.
Redd for å falle utenfor
I tillegg til kjolen, hadde alle jentene tatt spraytan, kjøpt nye sko, sjal og corsage, en spesiell type armbånd med blomster på. Også 15-åringen Journalen har snakket med.
– Jeg ville ikke være den eneste som skilte seg ut, forteller hun.
Allikevel tror hun ikke at hun er den eneste som synes skoleballet kan bli for mye. I tillegg til kostnaden for alt av klær og utstyr ligger det flere timer med dugnadsarbeid bak skoleballet, og 400 kroner i inngangspenger, samt 100 kroner hver for en profesjonell fotograf.
Skoleballet ble holdt på Sporten i Holmenkollen.
– Jeg vet at ikke alle av elevene i klassen har like god råd, men de vil jo dra på skoleballet de og. Hvordan de fikk det til, er jeg ikke sikker på, forteller hun.
Penger og status
Penger og status er ikke bare et problem når det kommer til skoleballet, ifølge moren og datteren.
– Datteren min forteller at hun ikke har lyst til å få seg en liten ekstrajobb annehver helg en gang, fordi de i klassen mener det betyr at foreldrene har
dårlig råd. Da har det gått for langt, forteller moren til tiendeklassingen.
Dårlige holdninger
Moren er redd for at det er foreldrene som overfører deres holdninger på barna.
– Dette kullet var det første som ikke fikk lov til å leie limousin til skoleballet, etter oppfordring fra skolen. Dette fordi det tidligere år har vært problemer med at det er vanskelig å kontrollere om de drikker inne i bilene. Men da det først ble nevnt at det ikke skulle være lov med limousin, var det nesten foreldrene som skrek høyest, forklarer hun.
I tillegg er det flere foreldre som heller ikke synes pengebruken er noe problem, ifølge henne.
– Jeg synes ikke dette er holdninger vi trenger å fremme. Det burde ikke være min datters ansvar å kjempe mot denne kulturen, det er de voksnes ansvar, mener hun.
Måtte ha partner
Det er ikke bare det økonomiske aspektet med ballet moren og datteren synes er problematisk. Det var heller ikke lov til å gå på skoleballet uten en partner, som ble inndelt med trekning.
– Det var lærerne som trakk ballpartnerne, og det måtte være en gutt og jente, forteller datteren. Partneren man ble tildelt måtte man sitte sammen med ved matbordet, ta bilde sammen med, og ha en dans sammen med.
– Skolen tenkte nok at det skulle gjøre slik at folk ikke falt utenfor, men det blir ubehagelig for noen. Tenk om man blir tildelt en som ikke er noe snill med deg, men du tør ikke si ifra, fortsetter hun.
– I tillegg er det ikke alle jenter som er interessert i gutter, eller motsatt. Og jeg ville heller være med venninnene mine, enn å sitte med partneren jeg fikk.
Hun mener skolen burde ta grep for å forhindre at skoleballet blir mer stress for elevene enn gøy.
– Det virker som at ballet arrangeres voksnes premisser, og ikke ut fra hva som er best for ungdommen, mener hun.
Skolen jobber mot presset
Mette Samuelsen er assisterende rektor på Nordseter skole og har ansvar for 10.trinn. Hun synes det er veldig trist å høre at skoleballet blir stressende for noen av elevene.
– Det er ikke sånn det skal være, og skolen jobber aktivit for å gjøre skoleballet til noe alle kan glede seg til, hvert år. Allikevel er det noen ting vi ikke har kontroll over, forteller hun. En av disse tingene er de overdådige kjolene.
– Vi er kjent med at det blir brukt mange penger på kjoler til ballet. Vi pleier å oppfordre til å kjøpe brukte kjoler, og har tidligere sendt ut lenker til Finn.no til foreldre. Allikevel er det vanskelig for oss å nekte folk å ha på seg det de ønsker, mener Samuelsen.
Leie av limousiner er også noe skolen ønsker å få en slutt på.
– Vi ber foreldre og elevene om å ikke leie limousiner tidlig. Dette kullet tok buss til lokalet sammen, og det var en løsning som funket utrolig fint, fortsetter hun.
Har vurdert å slutte med ball
Samuelsen understreker også at lokalet, på Holmenkollen, ikke er et lokale som vanligvis brukes.
– Tidligere år har ballet blitt arrangert i aulaen og gymsalen på skolen vår. Dette gir oss en mulighet til å ha mer kontroll på gjennomførelsen, og har funket veldig fint. Dessverre er disse lokalene under renovering, og vi trengte et annet sted å være. Da ble dette lokalet valgt av en foreldregruppe.
Den assisterende rektoren erkjenner at status og pengebruk har vært et problem skolen har diskutert hver ballsesong. Ofte har det blitt vurdert å avlyse fremtidige ball.
– Selv om det av og til diskuteres om vi blir nødt til å slutte med slike arrangementer i fremtiden, fordi det blir problemer knyttet til pengebruk og status, har vi foreløpig kommet frem til at det er et fint sosialt tiltak som elevene liker, forteller hun.
Forbyr kåringer
På Nordseter er det ikke tillat med kåringer på skoleballene.
– Vi ønsker ikke at folk skal få priser som fineste kjole, og flotteste hår. Det er ikke der fokuset skal være, og vi vil ikke oppfordre til en popularitetskonkurranse, fortsetter Samuelsen. Hun mener dette også er årsaken til at skolen trekker par til skoleballet.
– Skolen ønsker at alle skal ha noen å gå med, og at ingen skal føle seg utenfor. Det er ikke til å skyve under en stol at det er noen elever som har høyere status enn andre, men det skal ikke bety noe på ballet. Derfor blir parene delt inn tilfeldig, forteller hun.
Beste av to onder
Samuelsen avviser at parene blir delt inn etter høyde.
– Fordelingen skjer helt tilfeldig, og det er grunnen til at lærerne er med på uttrekningen, så vi kan forsikre oss om det, forteller den assisterende rektoren. Denne ordningen har vært vanlig på Nordseter allerede før hun begynte i jobben sin, åtte år siden.
– Eleven Journalen har snakket med er redd for at ikke alle føler seg komfortable med sin tildelte partner. Er det en problemstilling dere er kjent med?
– Er det spesielle behov tar vi hensyn til dem, men ved å trekke tilfeldig fjerner vi aspektet med inndeling av "kul" og ikke. Kanskje ikke alle er like fornøyde, men av to onder seg vi på denne ordningen som den beste, avslutter hun.