Etterlyser politisk opplæring
Elever ved Hersleb videregående skole mener den lave valgdeltakelsen blant innvandrere skyldes mangel på informasjon
Muhans Fares Sues (22) og Amer Edris (24) kom til Norge fra Syria i 2015. De tror valgdeltakelsen ville vært høyere dersom politisk innføring var en del av det obligatoriske introduksjonsprogrammet.
Valgdeltakelse stortingsvalget 2017
- Nordmenn med innvandrerbakgrunn: 55%
- Nordmenn uten innvandrerbakgrunn: 80%
Nyankomne flyktninger deltar på et introduksjonskurs. Målet med kurset er integrering, samt å komme raskt ut i arbeid eller utdanning. De burde bruke tid på å lære oss om norsk politikk, mener elevene.
De mener spesielt foreldregenerasjonen trenger bedre informasjon. Da ville de forstått at det er viktig å stemme.
– I Syria må alle stemme, uansett om det bare er én kandidat å stemme på. De voksne forstår seg ikke på norsk politikk, sier Muhans Fares Sues.
– Jeg tror mange nordmenn stemmer fordi de blir påvirket av foreldrene sine som ser debatter på TV og diskuterer politikk rundt middagsbordet. Hjemme hos meg snakker vi arabisk og ser på utenlandsk TV. Det er ingen som lærer meg politikk, sier Azeez Al-Khalifa.
Mangel på politisk undervisning
Elevene, som nå går siste året på videregående, er heller ikke fornøyd med mengden politikk på pensum. De skulle ønske at de fikk lære om de ulike partiprogrammene på skolen.
– Vi har vært i Norge i fire år, men har aldri hatt noe undervisning i politikk. Det er vanskelig for oss å forstå hvilket parti vi burde stemme på, sier Amer Edris.
– Folk har ikke peiling, de stemmer bare på det vennene stemmer på, sier Azeez Al-Khalifa, som kom fra Irak til Norge i 2011.
Nordmenn med innvadrerbakgrunn representerer en potensielt stor velgergruppe, som partiene tilsynelatende glemmer å henvende seg til. Ifølge Statistisk sentralbyrå er 14 prosent av befolkning innvandrere. Det er en gruppe mennesker, som ifølge elevene på Hersleb videregående skole, er underinformert om norsk politikk.
Innvandring og kollektivtransport engasjerer
– Innvandring engasjerer meg. Det er urettferdig at jeg fikk komme til Norge, når familien min fortsatt sliter, sier Amer Edris. Foreldrene hans befinner seg fortsatt i Syria. Han beskriver situasjonen som vanskelig.
– Bussene er alltid stappfulle og forsinket, likevel er det svindyrt. Jeg håper de setter ned prisene, sier Azeez Al-Khalifa.
På spørsmål om hvilke partier de skal stemme nevnes SV, Rødt og Arbeiderpartiet.