Gina (18) er klar for fire år i bydelsutvalg

Gina Livsdatter Øverås trodde hun kom til å ende opp som listefyll på valglista. Nå skal hun trolig tale ungdommens sak for Arbeiderpartiet i Østensjø.

UNGE MÅ STEMME: Gina Livsdatter Øverås har sørget for at vennene møter opp i valglokalene ved årets kommunevalg. — Jeg tror ikke folk er klare over at hver stemme faktisk teller, mener hun.

Ungdomskandidater i Oslo

  • En ungdomskandidat er 25 år eller yngre. I valget 2019 er dette en som er født mellom 1994 og 2001.
  • I 2019 er det 159 ungdomskandidater til Oslos bydelsutvalg.
  • Arbeiderpartiet har flest ungdomskandidater til årets bydelsutvalg, ifølge Vårt Oslo. 46 av deres 295 kandidater er mellom 18 og 25 år.

– Man føler på et ekstra ansvar når de fleste partiene i Østensjø ikke har ungdomskandidater høyt på listene. Jeg blir ikke bare en representant for Arbeiderpartiet, men for all ungdom.

Gina Livsdatter Øverås er tredjekandidat for Arbeiderpartiet i Østensjø, og så godt som sikret en plass i bydelsutvalget.

18-åringen er tilbake på sin gamle grunnskole for å stemme for første gang. Hun legger ikke skjul på at det å selv stå på valglisten gjør opplevelsen enda større.

– Det føles veldig høytidelig, sier hun.

Vil kjempe for ungdomsklubbene

Gina understreker viktigheten av at noen i bydelsutvalget er nær sakene som gjelder ungdom. Hjertesaken hennes er å beholde ungdomsklubbene i Østensjø.

– Dette er noe som har vist seg å være enormt viktig for de unge som bor her, sier hun.

Flere ungdomsklubber i Østensjø ble lagt ned for noen år siden. Det fikk ungdommen til å samle seg i fakkeltog og kuppe et bystyremøte.

– Dette var mennesker som egentlig ikke kunne så mye om lokalpolitikk fra før av, men som var villige til å gå i fakkeltog for akkurat denne saken. Det sier noe om hvor viktig dette er for dem, sier hun.

Ellers ønsker hun å gjøre Østensjø til en grønnere bydel, og å utvide eldretilbudet.

Gina Livsdatter Øverås (18) stemmer for første gang i år. Hun hadde aldri sett for seg at hun skulle stemme på seg selv. Foto: Ingrid Marie Asphaug

Unngår å ta ordet

Øverås har snakket med ungdommer som sier at de ikke vil stemme fordi de ikke kan nok om politikk. Hun mener dette også skinner gjennom på valglistene.

– Det er skummelt å skulle ta ordet i et rom fullt av godt voksne menn som har holdt på i mange år. Jeg tror mange ungdommer bevisst unngår å havne i den situasjonen, forteller 18-åringen. 

Selv mener hun at ungdomspolitikere ofte er de flinkeste.

– Det handler bare om å huske at man er der av en grunn og at man har like mye å bidra med som alle andre, sier hun.

 

Sosiale forskjeller vekket interessen

I tillegg til å stemme på seg selv, har Øverås stemt på storesøsteren Thuva Livsdatter Øverås til bystyret. – Mamma er så stolt at hun holder på å sprekke, forteller 18-åringen. Foto: Ingrid Marie Asphaug

18-åringen har allerede flere års erfaring i politikken.

 – Da jeg var 14 år og sto i denne skolegården begynte jeg å se forskjellene, forteller Øverås.

På Oppsal finnes det elever som bor i alt fra sosialboliger til villaer.

– Sånn sett blir hver skole et lite samfunn, mener hun. 

Dette fikk henne til å engasjere seg i politikken. Hun leste seg opp på de ulike partiene, og følte seg mest hjemme hos AUF. Der har hun vært siden. 

Ingen karrierepolitiker

Avgangseleven ved Foss videregående skole har likevel ikke planer om en karriere i politikken.

– Man skal drives av et genuint engasjement. Det er veldig tilfeldig hvem politikken "røsker med seg", mener hun.

Planen etter videregående er å studere noe innenfor realfag. Hun kommer riktignok til å fortsette å engasjere seg for lokalsamfunnet.

– Jeg elsker hjemstedet mitt og føler jeg har hatt en fantastisk barndom. Det å få lov til å gi noe tilbake til Østensjø setter jeg utrolig pris på.